Долар до 42, євро - до 46 гривень: прогноз курсу валют на наступний тиждень

Серед факторів, що впливатимуть на ринок провідним залишиться "електричний": це прямий тиск на інфляцію та спонукання до зростання цін.
Головне
Долар до 42, євро - до 46 гривень: прогноз курсу валют на наступний тиждень
Євро, гроші / Фото: Pexels
15 Червня 2024, 18:46
читать на русском

Наступного тижня ситуація на валютному ринку України може бути дзеркальною до попереднього тижня.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

За йо словами, загалом ринок перебуватиме в стані нових курсів, сформованих за підсумками травня: триватиме період звикання, оговтання, як у стані покупців, так і продавців валюти.

Лєсовий також зазначив, що серед факторів, що впливатимуть на ринок провідним залишиться "електричний": це прямий тиск на інфляцію та спонукання до зростання цін.

"Розуміємо, що нові тарифи обов'язково позначаться на цінах, особливо коли в липні зміняться ціни на паливо. Крім того, перебої з електроенергією можуть прямо впливати на розвиток бізнесу, тобто гальмувати економіку. Вже зараз відкориговані прогнози зростання ВВП, згідно з якими українська економіка зросте всього на 3%, що в 1,5 раза менше попередніх прогнозів урядовців", - додав банкір.

Лєсовий вважає, що з 17 по 23 червня основні показники валютного ринку будуть такими:

  • Коридори допустимих валютних змін на міжбанку та готівковому ринку: 40-41 грн/долар та 43-45 грн/євро та 40-41,2 грн /долар та 43-46 грн/євро відповідно.
  • Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,3-0,5 грн.
  • Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 2% від стартового курсу тижня.

"Наступного тижня ринок переведе подих після курсових спринтів травня. Відповідно девальвація гривні майже заспокоїться й наближатиметься до нуля. Курсові зміни, зокрема американського долара, відбуватимуться в досить вузькому діапазоні у 40-41 грн. Однак на валютний ринок тиснутимуть нові цінові реалії, що можуть відбитися на курсових показниках вже у липні, коли почнуть діяти нові акцизи на пальне", - констатував Лєсовий.

Нагадаємо, курс долара зростав протягом останнього тижня та оновив історичний максимум на 14 червня - 40,69 грн/долар. Однак НБУ трохи знизив курс та встановив його на 17 червня на рівні 40,64 грн/долар.

Читайте також