Економісти назвали продукти, які здорожчають в Україні

Ціни на продукти до кінця року зростуть на 6-7%
9 Березня, 12:35 422

Ціни на продукти в Україні до кінця року можуть зрости на 6-7%.

Про це повідомив голова Асоціації постачальників для торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, на здорожчання продуктів вплинули два фактори.

По-перше, це COVID-19 і те, що багато країн почали резервувати продукти. А друге - українська спека, яка вплинула на те, що ми зібрали менше цукрового буряку, яка вбила соняшник на полях. Але пора настає, і ми очікуємо зараз нормального сезону з більшості продуктів. Крім того, пандемія COVID-19 йде до свого послаблення, - сказав він.

Читайте також

За словами експерта, найближчим часом можуть подешевшати яйця, олія, молочні продукти.

Стосовно олії - можливо, ми побачимо зменшення вартості десь влітку. Ще чекайте на зменшення вартості молока, оскільки молочні продукти з сезоном будуть трошки дешевшати, - сказав Дорошенко.

Водночас економічний експерт Олег Пендзин в ефірі телеканалу "Україна 24" розповів, що в Україні майже до травня спостерігатиметься подорожчання овочів з борщового набору.

Борщовий набір традиційно сильно дорожчає, починаючи з нового року до першої появи у нас на полицях продукції з відкритого ґрунту. Цей процес триватиме практично до травня. Різниця між зимовими та літніми цінами у нас іноді до 100% доходить... Щомісяця додається по 17-18%. Дивіться, що робиться з цибулею, морквою, картоплею, - сказав Пендзин.

За його словами, Україна переходить у "ситуацію, коли сезонні коливання будуть показані максимально, так що борщовий набір буде дорожчати".


Контекст. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не планує втручатися в ринок, обмежувати ціни на продукти або на націнку. Кабінет Міністрів лише буде збалансовувати їх непрямими способами.