Економісти назвали продукти, які здорожчають в Україні
Ціни на продукти в Україні до кінця року можуть зрости на 6-7%.
Про це повідомив голова Асоціації постачальників для торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі телеканалу "Україна 24".
За його словами, на здорожчання продуктів вплинули два фактори.
По-перше, це COVID-19 і те, що багато країн почали резервувати продукти. А друге - українська спека, яка вплинула на те, що ми зібрали менше цукрового буряку, яка вбила соняшник на полях. Але пора настає, і ми очікуємо зараз нормального сезону з більшості продуктів. Крім того, пандемія COVID-19 йде до свого послаблення, - сказав він.
Читайте також
За словами експерта, найближчим часом можуть подешевшати яйця, олія, молочні продукти.
Стосовно олії - можливо, ми побачимо зменшення вартості десь влітку. Ще чекайте на зменшення вартості молока, оскільки молочні продукти з сезоном будуть трошки дешевшати, - сказав Дорошенко.
Водночас економічний експерт Олег Пендзин в ефірі телеканалу "Україна 24" розповів, що в Україні майже до травня спостерігатиметься подорожчання овочів з борщового набору.
Борщовий набір традиційно сильно дорожчає, починаючи з нового року до першої появи у нас на полицях продукції з відкритого ґрунту. Цей процес триватиме практично до травня. Різниця між зимовими та літніми цінами у нас іноді до 100% доходить... Щомісяця додається по 17-18%. Дивіться, що робиться з цибулею, морквою, картоплею, - сказав Пендзин.
За його словами, Україна переходить у "ситуацію, коли сезонні коливання будуть показані максимально, так що борщовий набір буде дорожчати".
Контекст. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не планує втручатися в ринок, обмежувати ціни на продукти або на націнку. Кабінет Міністрів лише буде збалансовувати їх непрямими способами.