Борщовий набір подешевшав в Україні

Найдорожче коштує поки картопля
Борщовий набір подешевшав в Україні
Продукти Фото: Парламент.UA
12 Жовтня 2020, 13:59
читать на русском

Оптові ціни на овочі так званого борщового набору в Україні зараз істотно нижче, ніж в минулому році, повідомляють аналітики EastFruit.

Найдорожче коштує поки картопля - близько 5-6 грн/кг. Однак ціна на картоплю, як зазначають експерти, зараз майже в півтора рази нижче, ніж в цей же час роком раніше, коли ціни на картоплю били всі історичні рекорди.

В цьому ж році ціни на картоплю в Україні приблизно відповідають цінам в РФ і Білорусі. А ось в сусідній Польщі ціни на картоплю істотно нижче, ніж у нас - там фермери продають якісну картоплю по 8-9 центів за кг, - йдеться у повідомленні EastFruit.

Читайте також

Ще сильніше, ніж картопля за рік подешевшала цибуля ріпчаста. Оптом цибулю можна купити в середньому по 2,8 грн/кг. Роком раніше вона коштував в два рази дорожче.

При цьому ціни на цибулю в Україні нижче, ніж в інших країнах регіону. У Росії цибуля коштує на 70% дорожче, ніж в Україні, а в Польщі - в два рази дорожче. Тому вже зараз Україна активно експортує цибулю в інші країни, - зазначається у повідомленні.

Морква наразі коштує близько 3 грн/кг  - на чверть дешевше, ніж роком раніше. Аналогічне зниження відзначено також і для буряка столового. Приблизно стільки ж, як морква і буряк, варто капуста білокачанна, збирання пізніх сортів якої ще не починалася. Ціни на капусту знизилися в середньому на третину за рік.

Читайте також

В цілому, якщо говорити про овочі та картоплю борщового набору, то ціни в середньому на 38% нижче, ніж роком раніше. Однак в минулому році ціни були аномально високими через паніки на ринку картоплі. В цьому році проблеми з погодою також негативно позначилися на перспективах урожаю, але істотно збільшення площ дозволило частково компенсувати втрати аграріїв, - повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

На його думку, очікується, що в цьому році Україна знову відновить експорт овочів, який в минулому сезоні став рекордно низьким за останні роки.

1