Уряд не буде втручатися у ринок та регулювати ціни на продукти - Шмигаль

В Європі регулювання цін урядами відсутнє, а Україна орієнтується на європейські країни
Уряд не буде втручатися у ринок та регулювати ціни на продукти - Шмигаль
Продукти, ринок (фото: УНІАН)
4 Березня 2021, 18:48
читать на русском

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не планує втручатися в ринок, обмежувати ціни на продукти або на націнку. Кабінет Міністрів лише буде збалансовувати їх непрямими способами.

Про це глава уряду (досьє Дениса Шмигаля) заявив під час брифінгу до року діяльності Кабінету Міністрів.

Прем'єр наголосив, що втручатися в ринок, встановлювати обмеження на ціну на харчові продукти або на націнку уряд сьогодні не планує.

Стосовно цін на продукти. Ми живемо у ринковій економіці чи в плановій, уряд має регулювати ціни на продукти чи ринок має регулювати попит-пропозицію? Якщо ми йдемо в Європу, що записано в нашій Конституції, в Європі регулювання цін урядами відсутнє, - зазначив він.

За словами Шмигаля, в уряду є непрямі інструменти: перемовини на рівні Мінекономіки з мережами, виробниками, постачальниками. Уряд може стимулювати виробництво та збільшувати пропозицію. Зокрема, програма доступних кредитів "5-7-9" може бути спрямована на окремих виробників чогось.

Ми детально аналізуємо ціни. Дійсно, на окремі продукти зростання цін присутнє. Є природне зростання цін на яйця, тому що виробники зменшили виробництво, - зазначив прем'єр.

Читайте також

Як повідомив прем'єр, уряд провів розмови з ключовими групами виробників для того, щоб вони відновили виробництво і трішки збільшили пропозицію, особливо до пасхальних свят. Відповідно зростання попиту збалансували непрямими методами. Ціни на інші продукти планують регулювати шляхом запровадження експортних квот та мит на зернові, гречані та окремі групи продуктів.

Але такого критичного, шокового зростання цін на продукти сьогодні не відзначається. Якщо порівняти рік до року і місяць до місяця, в окремих групах є об'єктивні причини, ми їх розуміємо, знаємо, як їх регулювати. Наприклад, відновлення постачання яєць потребує 2-3 тижнів. Ціни будемо непрямими способами збалансовувати, - зазначив Шмигаль.


Кабінет міністрів України затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. За його словами, документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектору, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектору, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій та сфери послуг.