Ексзаступник глави МОЗ Михайло Загрійчук та його спільники у справі чорних трансплантологів заарештовані - ЗМІ

Михайло Загрійчук був заступником міністерки Зоряни Скалецької.
Головне
Ексзаступник глави МОЗ Михайло Загрійчук та його спільники у справі чорних трансплантологів заарештовані - ЗМІ
Михайло Загрійчук
14 Червня 2024, 14:28
читать на русском

Ексзаступника міністра МОЗ Михайла Загрійчука та ще 10 лікарів затримали за підозрою у порушенні закону про трансплантацію органів людини.

Михайло Загрійчук був заступником міністерки Зоряни Скалецької. Зараз він працює заввідділом трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця, який очолює Борис Тодуров.

Його спільникам нібито є лікарі ДУ «Інститут серця МОЗ України», КП «Волинська обласна клінічна лікарня» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня» міста Києва.

Їх звинувачують в організації схеми «незаконного вилучення анатомічних матеріалів у людей, які перебувають у безпорадному стані та іншій залежності від правопорушників, з метою їх подальшої трансплантації».

Відкрили кримінальне провадження за ч.1,2 ст.255, ч.5 ст.143, та ч.3 ст.362 Кримінального кодексу України – порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини, створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній та несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Усім одинадцятьом медикам оголошено підозру.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що правоохоронці викрили злочинну групу, до складу якої входили колишній заступник міністра охорони здоров'я та 10 лікарів. Їх підозрюють у незаконному вилученні органів для трансплантації.

Ексчиновник разом із медиками з Інституту серця МОЗ України, Волинської обласної клінічної лікарні та Центральної міської клінічної лікарні Києва організували незаконну схему вилучення органів у людей у безпорадному стані або залежних від них.

За даними слідства, злочинна організація порушила закон України про трансплантацію, що підтверджується відкритими кримінальними провадженнями за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема ст. 255 (створення, керівництво злочинною організацією), ст. 143 (порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини) та ст. 362 (несанкціоновані дії з оброблюваною інформацією у комп'ютерних системах). Усім 11 підозрюваним уже оголошено про підозру. Вони можуть потрапити до в'язниці на 12 років.

Ім'я заступника голови МОЗ офіційно поки що не розголошується, як і особисті дані інших учасників злочинної схеми. "Чорні трансплантологи" незаконно діставали з людей не лише органи, а й інші частини та клітини для майбутнього перепродажу.

Читайте також

1