«Енергопроект» Дубового вирішив саботувати будівництво нових енергоблоків АЕС: до чого тут росія

Причини саботажної позиції збоку КІЕП, вірогідно, варто шукати у власниках компанії. 
«Енергопроект» Дубового вирішив саботувати будівництво нових енергоблоків АЕС: до чого тут росія
КІЕП

Акціонерне товариство "Київський науково-дослідний та проєктно-конструкторський інститут "Енергопроект" (АТ КІЕП) єдине в Україні володіє архівними проєктними документами з питань будівництва та функціонування в Україні атомних електростанцій. Відповідно без висновків КІЕП, «Енергоатом» не має можливості ані розпочинати планові ремонтні роботи на АЕС, ані тим паче будувати нові енергоблоки. Тож заяви КІЕП стосовно намірів будівництва в Україні №3 та №4 енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції заслуговують окремої уваги.

В КІЕП, зокрема, у п’ятницю провели пресконференцію, де заявили, що ці енергоблоки «мають бути добудовані тільки після завершення російської агресії».

Мотиви такого буцімто висновку експертів - війна в Україні.

Але через війну та намагання мінімізувати ризики енергетичної безпеки України, питання добудови вказаних енергоблоків, власне, і постало конче актуальним саме зараз.

На початку квітня Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт про будівництво третього та четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Згодом цей документ підтримав і профільний комітет ВРУ.

В тому, щоб Україна відмовилася будувати нові енергоблоки на ХАЕС нині максимально зацікавлені російські спецслужби, каже економіст Борис Кушнірук. Саме тому в Україні тривають спроби дискредитації Westinghouse, що буде залучена до будівництва.

«… не досягнувши своєї цілі – повної ліквідації української незалежності, – російські спецслужби і їхня агентура в Україні вже почали активну діяльність по просуванню думок, які б максимально ослабили співпрацю України із західними партнерами й обмежили присутність західних стратегічних бізнес-партнерів. До яких відноситься й американська компанія Westinghouse Electric, яка є стратегічним партнером НАК "Енергоатом", – вказував  економіст Кушнірук.

Причини саботажної позиції збоку КІЕП, вірогідно, варто шукати у власниках компанії.

Інститут сьогодні контролюється родиною колишнього депутата від БЮТ Олександра Дубового. Серед  бенефіціарів АТ - його донька Софія. ПРАТ "МІЖНАРОДНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" має понад 71% компанії, в той час, як держава - всього 25%. ПРАТ "МІЖНАРОДНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" належить дружині Дубового - Світлані, а керує нею їх син - Марко.

Дубові отримали вплив на атомну енергетику України "з рук" росіян - раніше 50% акцій "Енергопроекту" належали на 25% російському ВАТ "Група Е4" і на ще 25% кіпрській фірмі "Antosen Ventures Ltd", які входять до складу російської групи "RU-COM" Михайла Абизова, що працює міністром по справам "відкритого уряду" Росії", – повідомляли "Наші гроші".

На фоні зв’язків з росією досить загрозливо звучать заяви КІЕПу про те, що нові енергоблоки на українських АЕС буцімто недоречні. І, як кажуть в Міненерго, Інститут вже не вперше демонструє антиукраїнську позицію.

«КІЕП і раніше демонстрував позицію, що суперечить державним інтересам нашої країни. Зокрема в частині невиконання рішення РНБО щодо потреби передачі архіву проєктної документації щодо АЕС НАЕК «Енергоатом», - заявляє відомство.

Нагадаємо, стосовно КІЕП Нацполіція розслідує кримінальне провадження за блокування доступу держави до архіву проєктної документації українських АЕС.

Читайте також

1