Ентомологи попередили про навалу агресивних та небезпечних комарів: як врятуватися

Комарі добре почуваються у теплих та вологих умовах, які стають звичними через глобальне потепління
Ентомологи попередили про навалу агресивних та небезпечних комарів: як врятуватися
Комар (фото: Pexels)
14 Червня 2024, 17:17
читать на русском

Цього літа Україну очікується навала агресивних комарів, зокрема азіатського тигрового комара, який може переносити небезпечні інфекційні захворювання. Якщо минулого року ці комахи були помічені лише в Одесі, то тепер вони поширюються і на Крим, Херсонську та Одеську області.

Як пише BBC, комарі добре почуваються у теплих та вологих умовах, які стають звичними через глобальне потепління. Це сприяє їхньому швидкому поширенню, що вже стало серйозною проблемою для Європи.

Поширення азіатського тигрового комара в Європі

Поширення азіатського тигрового комара в Європі

Щоб зменшити ризик укусів, ентомологи радять уникати перебування на вулиці вранці та ввечері, використовувати репеленти, носити закритий одяг та захищати вікна і двері сітками. Також варто усувати стоячу воду біля будинку, де комарі можуть розмножуватися.

Азіатський тигровий комар є найінвазивнішим видом у світі, здатним активно поширюватися і витісняти місцевих комах. Ці комарі агресивні та можуть кусати кілька разів за день, переносячи небезпечні віруси, як-от вірус Денге, Чікунгунья та Зіка.

Наразі найбільшу загрозу становить поширення вірусу Денге, відомого своєю важкою лихоманкою. У 2023 році в Європі вже зареєстровано кілька випадків цього захворювання, що свідчить про зростання місцевих інфекцій.

Читайте також