Євро-2024: огляд команд групи E

Збірні Бельгії, Словаччини, Румунії та України позмагаються за дві путівки в плей-офф
Головне
Євро-2024: огляд команд групи E
Збірна України
16 Червня 2024, 09:25
читать на русском

Бельгія, Словаччина, Румунія і Україна будуть змагатися за дві путівки в плей-офф чемпіонату Європи.

Про учасників групи E пише РБК-Україна.

Група E - розклад матчів

Румунія – Україна – 17 червня, 16:00 ("Фусбаль Арена Мюнхен", Мюнхен)

Бельгія – Словаччина – 17 червня, 19:00 ("Франкфурт Арена", Франкфурт-на-Майні)

Словаччина – Україна – 21 червня, 16:00 ("Дюссельдорф Арена", Дюссельдорф)

Бельгія – Румунія – 22 червня, 22:00 ("Кьольн Стедіум", Кьольн)

Словаччина – Румунія – 26 червня, 19:00 ("Франкфурт Арена", Франкфурт-на-Майні)

Україна – Бельгія – 26 червня, 19:00 ("Штутгарт Арена", Штутгарт)

Бельгія

Рейтинг ФІФА: 3-тє місце

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: Віце-чемпіон (1980)

Головний тренер: Доменіко Тедеско

Капітан: Кевін Де Брюйне

Провідний гравець: Ромелу Лукаку

Бельгійська збірна продовжує утримуватися в трійці найкращих команд світу за рейтингом ФІФА, хоча її результати на останніх турнірах були неоднозначними. Після успіху на Мундіалі 2018, де команда здобула бронзу, "червоні дияволи" ледве дійшли до чвертьфіналу Євро-2020 та виступили невдало на ЧС-2022, завершивши виступи на груповому етапі.

Доменіко Тедеско привів до Німеччини кількох ветеранів, серед яких Ян Вертонген, Аксель Вітсель, Томас Меньє та Кевін Де Брюйне. Особливо важливу роль у команді відіграє Де Брюйне, який залишається ключовим гравцем "Манчестер Сіті". У той же час, такі гравці як Вертонген і Лукаку, мають питання до своєї форми та продуктивності.

Тедеско також залучив молодих талантів, як-от Амаду Онана та Жеремі Доку, які показали себе у відмінній формі в англійському чемпіонаті. Третій найкращий бомбардир Бундесліги, Лоїс Опенда, може стати конкурентом для Лукаку на позиції в нападі. Завдяки варіативності в складі, Бельгія є одним із фаворитів своєї групи.

Збірна Бельгії

Словаччина

Рейтинг ФІФА: 48-ме місце

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: 1/8 фіналу (2016)

Головний тренер: Франческо Кальцона

Капітан: Мілан Шкріняр

Провідний гравець: Роберт Боженік

Словацька збірна втретє поспіль бере участь у чемпіонаті Європи, що є значним досягненням для національної команди після "оксамитового розлучення" з Чехією. Команда Франческо Кальцони пройшла кваліфікацію з групи, де домінувала Португалія. Проте їхній успіх у матчах проти Люксембургу та Боснії залишає питання.

Збірна Словаччини не має зірок масштабу Марека Гамшіка, але досвідчені гравці, як-от воротар Мартін Дубравка, захисник Мілан Шкріняр та півзахисники Станіслав Лоботка і Ондрей Дуда, роблять команду сильною та стабільною. Юрай Куцка додає досвіду, виступаючи за "Слован".

Молоді таланти, як-от Томаш Суслов і Роберт Боженік, теж привертають увагу. Суслов допоміг "Вероні" залишитися в Серії А, а Боженік став найкращим бомбардиром "Боавішти". Лео Сауер, 18-річний талант "Фейєнорда", отримав виклик до збірної як перспектива на майбутнє.

Під керівництвом Кальцони Словаччина використовує сміливу схему 4-3-3 навіть проти сильних суперників, як-от Португалія. Така стратегія принесла їм 7 перемог у 8 матчах кваліфікації.

Збірна Словаччини на Євро-2024

Збірна Словаччини на Євро-2024

Румунія

Рейтинг ФІФА: 46-те місце

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: Чвертьфінал (2000)

Головний тренер: Едвард Йорданеску

Капітан: Ніколає Станчу

Провідний гравець: Разван Марін

Збірна Румунії повертається на чемпіонат Європи. Після епохи "золотого покоління" 90-х на чолі з Георге Хаджі, команда втретє за останні роки здобула право участі в турнірі. Найкращий результат румунської збірної – вихід до чвертьфіналу Євро-2000.

У кваліфікації до Євро-2024 румунська збірна показала відмінний результат, не зазнавши жодної поразки та здобувши перше місце у групі. Однак, у товариських матчах цього року підопічні Едварда Йорданеску жодного разу не перемогли, зігравши проти Ліхтенштейну, Болгарії, Колумбії та Північної Ірландії.

На Євро-2024 румунська збірна ймовірно гратиме за схемою 4-2-3-1, зосереджуючись на надійній обороні та швидких контратаках. Разван Марін стане ключовою фігурою в атаці. Важливою втратою буде відсутність Олімпіу Моруцана через травму.

Перспективи Румунії залежатимуть від результату першого матчу проти України. Поразка може суттєво ускладнити шанси на вихід до плей-офф, особливо перед протистоянням з Бельгією. Проте, завдяки новому регламенту, можливість вийти в 1/8 фіналу зберігається навіть з однією перемогою, тому матч зі Словаччиною теж буде важливим.

Збірна Румунії на Євро-2024

Україна

Рейтинг ФІФА: 22-ге місце

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: Чвертьфінал (2020)

Головний тренер: Сергій Ребров

Капітан: Андрій Ярмоленко

Провідний гравець: Артем Довбик

Українська збірна вчетверте поспіль бере участь у чемпіонаті Європи. Після успіху на Євро-2020, де команда дійшла до чвертьфіналу, від неї очікують не меншого результату. Більшість гравців збірної нині виступають у провідних європейських лігах, що підвищує шанси на успіх.

Сергій Ребров привіз до Німеччини найсильніших гравців. Хоча виклик окремих гравців викликає питання, основа команди вже окреслена. Наприклад, місце Віталія Миколенка може зайняти хтось із Богдана Михайліченка, Миколи Матвієнка або Олександра Зінченка.

Головна сила збірної України – в атаці. Артем Довбик, який став одним із найкращих бомбардирів Ла Ліги, буде ключовою фігурою в нападі. Вінгери Віктор Циганков і Михайло Мудрик також мають великий потенціал для створення моментів.

Таким чином, українська команда має всі шанси на успішний виступ на Євро-2024, залежно від стартового матчу та подальших тактичних рішень тренерського штабу.

Склад збірної України на Євро-2024

Склад збірної України на Євро-2024

До слова, напередодні опублікували прев'ю групи C Євро-2024 зі збірними Словенії, Данії, Сербії та Англії, а також прев'ю групи B Євро-2024 зі збірними Іспанії, Хорватії, Італії та Албанії і прев'ю групи A Євро-2024 зі збірними Німеччини, Шотландії, Угорщини та Швейцарії.

Читайте також

1