Євросоюз скасував на рік всі мита і квоти на експорт з України: що це означатиме

Головне
Протягом року ввізне мито на весь український експорт до ЄС не сплачуватиметься
Головне
24 Травня, 18:56

Євросоюз скасував на рік всі мита і квоти на експорт з України.

Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу не сплачуватиметься, йдеться у заяві на сайті Європейської Ради.

Сьогодні Європейська Рада ухвалила постанову, яка дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торгові поступки щодо певних українських товарів. Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу не сплачуватиметься. Завдяки цим заходам ЄС зможе суттєво підтримати економіку України, - йдеться у заяві.

Сьогоднішнє рішення буде чинним протягом року та призупинить, зокрема:

  • Усі тарифи згідно з Розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, яка встановлює глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (ПВЗВТ), яка ще не була лібералізована. Зокрема: промислову продукцію, що підлягає поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фрукти та овочі, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарську продукцію та перероблену сільськогосподарську продукцію, що підлягають тарифним квотам,
  • Стягнення антидемпінгових мит на імпорт з України, та застосування загальних правил імпорту щодо імпорту походженням з України.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко зазначила, що таке рішення дозволить розвивати логістику на треті країни.

Це важлива підтримка для всієї української економіки, – зауважила перша віцепрем'єр-міністерка.

За її словами, така підтримка з боку ЄС буде особливо важливою для тих виробників, які працюють поряд з лінією фронту, попри бойові дії. Більшість мит і квот стосуються аграрної продукції, відтак рішення ЄС – це також допомога Україні і світу у збереженні продовольчої безпеки.

Свириденко нагадала, що лише нормалізація аграрного експорту з України може зменшити продовольчу інфляцію у світі та врятувати мільйони людей від голоду.

Але головне – таке рішення вже зараз заохочує український бізнес інтегруватися до внутрішнього ринку ЄС, не чекаючи політичних рішень про членство в ЄС, – додала вона.

Довідково: частка ЄС у довоєнній торгівлі України складала 39,5%. У 2021 році Україна експортувала до ЄС товарів вартістю 26,7 млрд доларів США.

Нагадаємо, 24 травня Рада Європейського Союзу затвердила виділення Україні 500 млн євро допомоги. З цієї суми 490 мільйонів підуть на військову техніку, призначену для завдання летальних ударів в оборонних цілях (йдеться про важку озброєння – бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси). А ще 10 мільйонів євро призначені для засобів індивідуального захисту, аптечок першої допомоги та палива.