Fitch підвищило достроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті

Важливо
Це відбулось завдяки реструктуризації зовнішнього боргу
Важливо
18 Серпня, 10:14

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня "RD" (обмежений дефолт) до "CC" (імовірний дефолт).

Про це йдеться у заяві Fitch.

Зазначається, що підвищення рейтингу відбулося завдяки реструктуризації зовнішнього боргу.

Майже $6 мільярдів основної суми та відсотків за українськими єврооблігаціями було відстрочено на 24 місяці, зменшуючи тиск щодо обслуговування Україною зовнішнього боргу на тлі скорочення її міжнародних резервів і гострих потреб у видатках, пов'язаних із війною.

Реструктуризація отримала згоду 75% власників облігацій (за сукупною основною сумою), що перевищує мінімально необхідні 66,7%, - йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, рейтинг "CC" показує невирішені ризики стійкості боргу, що є наслідком нападу росії.

У Fitch очікують, що війна триватиме навіть у 2023 році, підвищуючи державний борг вище 100% ВВП, додаючи і без того величезні витрати на інфраструктуру та економіку, а також посилюючи інфляційний і зовнішній тиск, тоді як джерела фінансування дефіциту залишаються невизначеними.

Відтак, в агентстві кажуть, що ширша реструктуризація боргу уряду є ймовірною, хоча терміни невизначені.

Полегшення, яке вже забезпечило дворічне припинення випуску всіх єврооблігацій, і проблема узгодження рамок для будь-якої такої реструктуризації в такому невизначеному макросередовищі потенційно можуть перенести це на 2024 рік, - додали у Fitch.

Зауважимо, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги трьох українських корпоративних емітентів - НАК "Нафтогаз України", НАЕК "Укренерго" і гірничорудної компанії Ferrexpo.

Також Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця" з рівня ССС до С через зниження суверенного рейтингу України.

Читайте також