Агентство Fitch прогнозує Україні ріст інфляції до кінця 2022 року на 30%

Відповідно, слід очікувати на подальший ріст цін в Україні
Головне
Агентство Fitch прогнозує Україні ріст інфляції до кінця 2022 року на 30%
Інфляція (Фото: pixabay)
24 Липня 2022, 21:23
читать на русском

Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує погіршення економічної ситуації в Україні, чому сприяють бойові дії, високий бюджетний дефіцит, скорочення української економіки, зростання держборгу, зниження валютних резервів та зниження експортних доходів.

Про це йдеться у прогнозі аналітиків Fitch.

Все це, за версією агентства, загрожує подальшим зростанням інфляції, девальвацією національної валюти, а в майбутньому навіть дефолтом, тобто банкрутством держави.

Згідно з прогнозом аналітиків Fitch, інфляція, яка прискорилася до 21,5% у червні, до кінця 2022 року зросте до 30%. Це трапиться через слабкий вплив грошово-кредитної політики держави, подальших збоїв у ланцюжках постачання, грошового фінансування та високих світових цін на сировинні товари, що зберігаються, насамперед енергоресурсів.

Трохи менш високою, близько 20% буде інфляція в Україні 2023 року, частково через знецінення гривні.

Нагадаємо, що Національний банк України не планує відпускати курс долара та повертатись до вільного курсоутворення. 21 липня Національний банк України скоригував офіційний курс гривні на 25% до 36,57 грн/дол. Відповідно, ціна долара в обмінниках різко підскочила до 40 грн.

Читайте також

1