У НБУ розповіли, якою може бути інфляція на кінець 2022 року

Друк нацвалюти не розв'яже ці проблеми
Головне
У НБУ розповіли, якою може бути інфляція на кінець 2022 року
Інфляція / Фото: Pexels
22 Червня 2022, 19:56
читать на русском

На кінець року інфляція перевищить 20%, але це контрольований рівень. При цьому гіперінфляція - дуже нереалістичний сценарій.

Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю ютуб-каналу "Шкарпова запитає".

Відповідаючи на запитання про ризик повторення подій 1990-х років, коли інфляція налічувала тисячі відсотків та спостерігався дефіцит базових товарів споживання, представник Нацбанку відповів:

Мені здається, зараз ситуація дуже відрізняється від 90-х. В нас вже розбудовані державні інституції. І якість макроекономічного менеджменту на абсолютно іншому рівні. У мене є непохитна віра, що ми зможемо уникнути помилок тих років, коли ситуація в країні характеризувалася гіперінфляцією, стрімким падінням виробництва, намаганням вирішити ці проблеми друком грошей.

Ніколайчук назвав основні причини інфляції:

  • дефіцит товарів і руйнування бізнесів,
  • розрив ланцюгів постачання,
  • вибуховий попит в тих регіонах, куди люди масово переїхали,
  • друк грошей НБУ для фінансування дефіцит держбюджету.

Наприклад, в Естонії інфляція сягнула майже 19%, у Польщі – 12%, у Чехії – 14%. Багато в чому це повʼязано з наслідками війни в Україні і подорожчанням продуктів харчування та пального, - додав фінансовий експерт.

Він вважає, що в окремі регіони країни досить ускладнена логістика, передусім продовольчих товарів, через блокування шляхів російськими загарбниками. Тому цей дефіцит пропозиції спричиняє суттєві зміни цін.

Загалом в Україні інфляція у травні становила 18%. Але, наприклад, в Херсонській області, де доступ до продукції для населення сильно ускладнений, - 35%, - заявив Ніколачук.

Водночас гіперінфляція - дуже нереалістичний сценарій, вважає заступник голови НБУ.

Ми очікуємо, що на кінець року інфляція перевищить 20%, але це контрольований рівень. Він є скоріше відображенням тих проблем, які країна відчуває під час війни. Але це не порівняти з тими тисячами відсотків, які Україна мала на початку 1990-х, - резюмував він.

Нагадаємо, що в Україні у травні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 18%.

Читайте також

1