НБУ можуть дозволити друкувати нацвалюту без обмежень під час воєнного стану

Відповідний законопроєкт зареєстрували в Раді
Важливо
НБУ можуть дозволити друкувати нацвалюту без обмежень під час воєнного стану
Гроші (фото: УНІАН)
15 Червня 2022, 14:51
читать на русском

В Україні Нацбанку можуть дозволити друкувати національну валюту без обмежень під час війни.

Відповідний законопроєкт № 7465 зареєстрували у Верховній Раді.

Пропонується законодавчо закріпити право Національного банку брати участь у фінансовому забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану. Зазначене повноваження надасть можливість Національному банку в умовах воєнного стану швидко вживати належні заходи, зокрема перерахувати кошти до Державного бюджету України, що забезпечить фінансування заходів оборони держави в умовах війни, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що це стосуватиметься фінансування державного бюджету шляхом купівлі облігацій внутрішньої
державної позики та деякою мірою кореспондується з пропонованою законопроєктом нормою щодо ведення рахунків державних органів, призначених для забезпечення потреб держави у протидії збройної агресії окупантів та наслідків, а також для благодійних пожертв та гуманітарної допомоги.

Таким чином законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні подали голова фінансового комітету Данило Гетманцев та група нардепів.

Нагадаємо, Національний банк України не планує відпускати курс долара та повертатись до вільного курсоутворення. Оскільки ще на початку повномасштабної війни НБУ заморозив курс долара на рівні 29,25 гривні.

1