В Україні значно зросли ціни: пришвидшилася споживча інфляція

В НБУ сказали, внаслідок чого ростуть ціни
Головне
В Україні значно зросли ціни: пришвидшилася споживча інфляція
Купюри, гривня Фото: УНІАН
12 Червня 2022, 07:18
читать на русском

В Україні у травні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 18%.

Про це свідчать дані Держстату, передає Національний банк України.

У НБУ зазанчають, що підвищення темпів зростання цін, з одного боку, обумовлене загальносвітовими тенденціями, зокрема високою вартістю енергоресурсів, з іншого боку – чинниками, пов’язаними із повномасштабним військовим нападом росії на нашу країну.

Бойові дії призводять до порушення ланцюгів постачання, знищення активів підприємств, зростання виробничих витрат бізнесу. Підвищений попит населення на окремі товари та послуги на тлі недостатньої пропозиції також тисне на ціни. Так, тривало подорожчання деяких овочів, унаслідок окупації південних регіонів України. Спостерігалося й зростання цін на житло та проживання в готелях на тлі збереження високого попиту у відносно безпечних західних регіонах, - йдеться у повідомленні.

Також підвищилася вартість послуг ремонту житла на тлі, з одного боку, часткового відновлення житлового будівництва та потреби відбудовувати помешкання на деокупованих територіях, а з іншого – збереження дефіциту деяких витратних матеріалів.

Дефіцит пального також позначився на темпах зростання цін.

У Нацбанку кажуть, що динаміка споживчої інфляції у травні свідчить про подальше посилення цінового тиску. Інфляційні ризики залишаються значними в умовах продовження війни з росією та цілеспрямованого знищення нею продовольчих складів, закладів торгівлі, блокування портів та пошкодження транспортної інфраструктури.

Національний банк України оголосив про підвищення облікової ставки з 10% до 25% річних.

1