Генератори, якими масово користуються українці, небезпечні для життя і здоров`я - експерти

Фахівці розповіли про приховані небезпеки генераторів та як себе захистити
Генератори, якими масово користуються українці, небезпечні для життя і здоров`я - експерти
Генератор
24 Червня 2024, 11:27
читать на русском

Сотні тисяч генераторів, які встановлені по всій Україні, стали рятівним колом для багатьох жителів приватних будинків і представників малого бізнесу під час вимкнень світла. Однак шум від дизельних і бензинових пристроїв перевищує припустимий рівень, а бізнеси, які виносять генератори на вулиці, змушують українців дихати ще більш забрудненим повітрям.

Особлива небезпека — чадний газ

Як каже експерт, генератори виділяють цілий "коктейль" шкідливих речовин. Серед них — діоксиди азоту та сірки, сажа та оксид вуглецю, відомий як чадний газ. І кожна з цих речовин має свій "почерк" впливу на організм.

За словами лікаря, діоксид азоту може спровокувати сильний кашель і головний біль. Діоксид сірки сильний подразник для дихальних шляхів. Він може викликати кашель, задишку або провокувати появу виділень із носової порожнини. А сажа осідає в легенях, погіршуючи їх роботу та викликаючи алергії.

Найбільш підступним є чадний газ — справжній "вовк в овечій шкурі". Він безбарвний і не має запаху, але надзвичайно токсичний. Оксид вуглецю буквально витісняє кисень з нашої крові, що може призвести до серйозного кисневого голодування організму.

Його особливістю є те, що він у 250 разів краще приєднується до гемоглобіну, утворюючи нову сполуку "карбоксигемоглобін". А карбоксигемоглобін вже не здатний переносити кисень по нашому організму, що викликає кисневе голодування з багатьма симптомами: головний біль, нудота, запаморочення, часте серцебиття, слабкість, — пояснює Олександр Іващенко.

А у більших концентраціях можуть спостерігатися важкі прояви з боку серцево-судинної, нервової та дихальної систем.

— Найбільш вразливі до впливу вихлопів генераторів люди з хронічними захворюваннями дихальної системи, — попереджає лікар. Особливу обережність слід проявляти хворим на бронхіальну астму та хронічні обструктивні захворювання легень.

Швидкість впливу на наш організм залежить від кількості вдихуваного повітря, що містить багато забруднювальних речовин.

Ніхто ж у нормальних умовах не стоїть біля генераторів, а тому про швидкі ураження казати не зовсім коректно, — каже лікар.

Організм, звісно, зробить спроби пристосуватися до нових умов, але це досить шкідливе "комбо" з часом обов’язково дасть про себе знати порушеннями з боку легеневого апарату.

На жаль, неможливо повністю захиститися від інгаляційного бруду з довкілля. І тут, як каже лікар, річ не тільки в генераторах. Нас оточують дуже багато речей, котрі впливають на якість повітря.

Звичайна медична маска не захистить від усіх негативних агентів, що містяться у повітрі. Власне, ніколи медичні маски й не були панацеєю в цьому розумінні, а носити протигази зі спеціальними фільтрами ніхто не буде, — каже Олександр Іващенко.

— А якщо ж ми говоримо в розрізі міського ритму життя, то досить просто не перебувати у місцях роботи генераторів довгий час, краще триматися на безпечній і комфортній відстані. Це і дихальні шляхи захистить, і слуховий аналізатор не буде перенавантажуватися гучними звуками, котрі також не несуть для нас нічого позитивного, — каже фахівець.

Фахівчиня з енергетичної політики ГО "Екодія" Дарина Ярошовець застерігає від надмірного захоплення генераторами.

Так, генератори можуть здатися привабливими через свою доступність і забезпечення безперервного електропостачання. Однак при їх використанні очевидно виникають проблеми. Тож як організація із захисту довкілля ми не рекомендуємо використовувати їх. Що більше генераторів працюватиме – то гіршою буде якість атмосферного повітря, попереджає Дарина.

У містах вплив вихлопів на людину вищий, оскільки є високий рівень фонового техногенного забруднення, а також через особливості проєктування вулиць повітря не може вільно циркулювати, — наголошує фахівчиня з енергетичної політики.

Крім впливу на здоров'я, Дарина звертає увагу на інші проблеми:

Генератори не можуть працювати безперервно, їхнє використання має свої ризики, може спричинити коротке замикання в електричних мережах та навіть викликати пожежу в будівлі. Також генератори часто виходять з ладу та потребують ремонту — це може стати безперервним процесом".

Економічний аспект також викликає занепокоєння.

 Оскільки ціни на пальне постійно зростають і є загальна нестабільність на ринку, це значно знижує економічну привабливість генераторів у випадках частого та тривалого відключення електропостачання, — каже екологиня.

Рекомендації щодо безпечного використання

Розуміючи неминучість використання генераторів у сучасних умовах, Дарина Ярошовець надає практичні поради:

  1. Встановлюйте генератор так, щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) складала щонайменше 6 метрів, щоб уникнути займання найближчих предметів внаслідок нагрівання установки.
  2. Генератор можна використовувати та заправляти виключно (!) на відкритому повітрі. Це допоможе уникнути отруєння чадним газом та пожежі.
  3. За можливості намагайтесь розміщувати їх якомога далі від вікон та велелюдних вулиць, щоб не наражати себе та інших на небезпеку. Мова про відстань не менше 10-15 метрів.
  4. Регулярно обслуговуйте генератор, вчасно міняючи фільтри та мастило.
  5. Використовуйте лише сертифіковане обладнання, яке має всі відповідні документи на застосування серед побутових чи промислових споживачів.

Зрозуміло, що відмовитися від генераторів є неможливим для багатьох українців. Проте важливо усвідомлювати всі ризики та наслідки їх експлуатації. Баланс між забезпеченням електроенергією та збереженням здоров'я і довкілля — це виклик, який стоїть перед кожним з нас.

Читайте також

1