Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, який за місяць отримує понад мільйон зарплати, порадив українцям навчитися жити з відключеннями світла

Світло будуть відключати не лише влітку, але й взимку
Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, який за місяць отримує понад мільйон зарплати, порадив українцям навчитися жити з відключеннями світла
Володимир Кудрицький, голова правління “Укренерго” Фото: https://t.me/UkraineMediaCenterKyiv
22 Травня 2024, 11:41
читать на русском

Українці повинні готуватися до вимкнень світла зимою, а не тільки влітку, оскільки у зимовий період року споживання електроенергії зростає.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі "Суспільного"

Він попередив українців, що потрібно на побутовому рівні готуватися до того, що і влітку, і взимку можливі відключення світла. Він каже, що українців "очікує непроста зима".

"Ця зима може бути непростою, тому що природно взимку споживання зростає. І навіть з урахуванням тих планів з відновлення генерації, які на сьогодні існують, досить вірогідно, що повністю виключити вірогідність планових відключень не вдасться", - сказав Кудрицький.

Він додав, що на відновлення електростанцій, які атакувала російська армія, потрібні місяці та роки. Тому не треба очікувати, що "стрімкого збільшення генерації" в енергосистемі України і вчитися жити з вимкненнями світла:

"Це не будуть блекаути, а контрольовані відключення, які ми, як оператор, застосовуємо, щоб зберегти цілісність системи. Це потрібно зрозуміти", - підсумував Кудрицький.

Тим часом, на тлі того, що зарплата рядових енергетиків у держкомпанії складає 15-20 тис. грн, правління НЕК перетворило себе на найвищу касту, яка отримує мільйони під час повномасштабної війни. Згідно зі звітами правління”Укренерго”, в 2023 році його утримання обійшлось державі у 29,2 млн грн.

Зокрема, за 4 місяці 2024 року винагорода правління «Укренерго» становила понад 16,5 млн грн.

До складу правління крім Володимира Кудрицького, входять ще три члени: Олексій Брехт, Сергій Галаган і Олег Скрипник. За минулий місяць ці діячі розділили на чотирьох 8,534 млн грн. І це при тому, що остання перевірка компанії Держаудитслужбою виявила в НЕК Укренерго зловживань на 68 млрд грн, серед яких – розкрадання коштів на закупці бронежилетів та постачання електроенергії без оплати компанії Коломойського.

Крім того, як уже повідомлялося, в уряді готують чергове подорожчання електроенергії. Підвищення тарифів на електроенергію для населення в Україні може бути дещо вищим, ніж очікувалося. Якщо наприкінці квітня новим тарифом називали 3,5 грн/кВт-год, то зараз розглядається максимальний рівень – близько 4 грн/кВт-год.

Читайте також

1