Гривня розпочне новий тиждень зі зміцнення позицій: курс валют на 17 червня

Офіційний курс гривні на 17 червня зріс як щодо долара, так і щодо євро.
Гривня розпочне новий тиждень зі зміцнення позицій: курс валют на 17 червня
Курс валют
15 Червня 2024, 06:36
читать на русском

Національний банк України встановив на понеділок, 17 червня, офіційний курс долара до гривні на рівні 40,65 грн/дол., таким чином, гривня зміцнилася на 4 копійки, порівняно з попереднім показником.

Щодо євро національна валюта значно укріпилася. Згідно з даними на сайті регулятора, офіційний курс НБУ щодо євро на понеділок встановлений на рівні 43,48 грн/євро, тобто гривня зміцнилася на 41 копійку, порівняно з сьогоднішнім курсом.

На міжбанківському валютному ринку України до 16:00 котирування гривні до долара встановилися на рівні 40,65/40,68 грн/дол., євро – 43,47/43,49 грн/євро.

У валютних обмінниках Києва долар подорожчав на 12 копійок і складає 41,05 грн/долар в середньому (продати долар можна за 40,92 грн). Курс готівкового євро в обмінниках сьогодні не змінився і складає 44,45 грн/євро (курс продажу – 44,28 грн/євро).

Як заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, курс долара останнім часом виріс через збільшення структурного дефіциту на ринку. За його словами, попит виріс через витрати уряду та валютну лібералізацію.

Водночас ситуація на ринку залишається контрольованою, а НБУ має достатній рівень резервів, додав Гелетій.

Раніше йшлося про те, що долар тримає в напруженості українців, котрі мають заощадження – це стосується як тих, хто тримає кошти у гривні, так і тих, хто довіряє твердішій валюті – здебільшого це долар або євро. Минулого тижня курс долара спершу нібито впевнено пішов угору, потім тренд змінився на протилежний. Усе це відбувалося навколо нового орієнтира – 40 гривень за долар, до реальності якого, схоже, доведеться звикати. А от європейська валюта здорожчала набагато більше, помітно відірвавшись від американської.

Зауважимо, що минулого тижня спочатку долар нібито впевнено почав дорожчати, але згодом все змінилося. Усе це відбувалося близько 40 гривень за один американський долар. Європейська валюта здорожчала сильніше.

Основним фактором зміцнення гривні стали інтервенції Нацбанку. Протягом останніх двох тижнів НБУ активно продавав долари на торгах, що допомогло знизити попит на валюту і стабілізувати курс. Це призвело до відкачування значної кількості гривневої ліквідності з ринку.

Читайте також

1