Гривня відчутно зміцнилася: курс валют на 20 червня

Долар дешевшає четвертий день поспіль
Гривня відчутно зміцнилася: курс валют на 20 червня
Гроші, долари / Фото: Pexels
20 Червня 2024, 06:21
читать на русском

Національний банк України знизив курс долара до гривні. Долар дешевшає четвертий день поспіль.

Про це свідчать дані на сайті регулятора.

НБУ знову знизив офіційний курс долара

bank.gov.ua

Курс євро становитиме 43,5744 гривні за 1 євро (+0,1258 грн).

НБУ знову знизив офіційний курс долара

bank.gov.ua

На міжбанку сьогодні курс упав на 5 копійок до 40,52-40,54 грн/долар (купівля-продаж) порівняно із закриттям у попередній день.

НБУ знову знизив офіційний курс долара

udinform.com

На готівковому ринку курс долара знизився на 5 копійок до 40,95 гривні.

Як заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, курс долара останнім часом виріс через збільшення структурного дефіциту на ринку. За його словами, попит виріс через витрати уряду та валютну лібералізацію.

Водночас ситуація на ринку залишається контрольованою, а НБУ має достатній рівень резервів, додав Гелетій.

Раніше йшлося про те, що долар тримає в напруженості українців, котрі мають заощадження – це стосується як тих, хто тримає кошти у гривні, так і тих, хто довіряє твердішій валюті – здебільшого це долар або євро. Минулого тижня курс долара спершу нібито впевнено пішов угору, потім тренд змінився на протилежний. Усе це відбувалося навколо нового орієнтира – 40 гривень за долар, до реальності якого, схоже, доведеться звикати. А от європейська валюта здорожчала набагато більше, помітно відірвавшись від американської.

Зауважимо, що минулого тижня спочатку долар нібито впевнено почав дорожчати, але згодом все змінилося. Усе це відбувалося близько 40 гривень за один американський долар. Європейська валюта здорожчала сильніше.

Основним фактором зміцнення гривні стали інтервенції Нацбанку. Протягом останніх двох тижнів НБУ активно продавав долари на торгах, що допомогло знизити попит на валюту і стабілізувати курс. Це призвело до відкачування значної кількості гривневої ліквідності з ринку.

Читайте також