Hamster Kombat: українці добровільно зливають дані росіянам через гру у пошуках легкого заробітку

Гра Hamster Kombat належить російським розробникам та знаходиться на російському IP
Hamster Kombat: українці добровільно зливають дані росіянам через гру у пошуках легкого заробітку
Hamster Kombat
28 Травня 2024, 14:44
читать на русском

Сучасний світ криптовалют пропонує безліч інноваційних ігор та застосунків, які обіцяють швидкий прибуток за мінімальних зусиль. Одним із таких нових трендів стала гра Hamster Combat. На перший погляд, це звичайна гра, де за натискання по екрану користувачі отримують криптовалюту. Однак, за цим трендом приховані небезпечні аспекти, які повинні знати українці. Виявилося, що ця гра належить російським розробникам та знаходиться на російському IP, що створює потенційні загрози для українських користувачів.

Про це повідомляє проєкт Межа.

Спробувати гру

Однією з головних причин стрімкого зростання популярності Hamster Combat серед українців стало поширення інформації про гру через соціальні мережі Instagram, Tik Tok та Telegram. Багато українців активно діляться посиланнями на гру, розповідаючи про можливість легкого заробітку.

Hamster Combat – це проста клікер-гра, де гравці керують віртуальними хом’яками, виконуючи різні дії, щоб заробити внутрішню валюту, яку можна обміняти на криптовалюту. Гра швидко набрала популярність завдяки своїй простоті та обіцянкам легкого заробітку.

Клікерна гра Hamster Kombat, де треба заробляти монети за клікання по екрану та виконання завдань, має російський домен.

Спершу це помітила користувачка Х під ніком «злата прага». Вона написала, що в грі відсутня політика конфіденційності, а в реферальних посиланнях використовується слово «kent», що співзвучне зі сленговим словом «кент», яке використовують в росії. Але найголовніше — вона помітила, що гра має російський домен.

Виявилося, що Hamster Kombat зареєстрований RU-CENTER Group — одним із найбільших реєстраторів доменних імен і хостинг провайдерів, що входить у холдинг РБК. В іншій реєстрації про реєстранта чи адміністратора вказана російська столиця москва.

Чому російське походження гри є проблематичним

Російські компанії зобов’язані зберігати дані користувачів на території Росії і надавати їх державним органам на запит. Це означає, що особисті дані українських користувачів можуть бути використані для невідомих цілей.

А також використовуючи такі додатки, користувачі можуть непрямо підтримувати російську економіку та ІТ-сектор, що в умовах війни є неприйнятним для українців.

Hamster Kombat здобув популярність в Україні через обіцянки легкого заробітку, а також завдяки поширенню інформації про неї в Instagram, Tik Tok та Telegram.

Пишуть, що Hamster Kombat копіює популярний застосунок Notcoin, де так само треба заробляти монети через клацання, які потім можна обміняти на криптовалюту. Але російське походження гри може викликати безпекові проблеми для українців. Адже компанії країни-агресора зобов’язані зберігати на серверах внутрішні дані користувачів і надавати їх силовикам на вимогу.

Читайте також

1