Хліб в Україні може подорожчати на 30%

Відключення електрики може призвести до суттєвого здорожчання хліба
Головне
Хліб в Україні може подорожчати на 30%
Продукти, хліб Фото: https://www.facebook.com/kyivbusinesscapital
10 Червня 2024, 13:25
читать на русском

Українські пекарі попереджають про можливе значне здорожчання хліба через регулярні відключення електроенергії та зростання вартості електрики.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко в коментарі AgroPortal зазначив, що багато пекарень, які мають статус критичної інфраструктури, все одно стикаються з аварійними відключеннями, що впливає на виробництво та ціну хліба. Відключення електрики може призвести до здорожчання хліба на 30%.

"Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, однак аварійні відключення, відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Не всі заводи мають змогу працювати на генераторах. А ті, які мають, повинні бути попереджені, щоб планово переключити виробництво на аварійну роботу на 2-3 години, не більше", – пояснив Дученко.

Дученко також вказав на інші проблеми, які ускладнюють ситуацію у хлібній галузі, такі як бронювання та відсутність зерна другого і третього класу. Він закликав до негайних дій для розв'язання цих питань, оскільки це може призвести до подальшого зростання цін на хліб.

"Не розумію, як ми будемо працювати до нового врожаю. Нам терміново потрібно говорити з усіма учасниками процесу, під егідою профільного міністерства підписувати меморандум з аграріями та експортерами, адже борошномели на сьогодні вже не можуть знайти зерна, щоб сформувати помольні партії. Саме борошно піднялося також у ціні на 25-30%", – пояснив експерт.

У зв'язку з усіма цими проблемами відзначено всі передумови для здорожчання хліба вже на 10%, а в майбутні місяці ця тенденція може ще загостритися, призводячи до подорожчання на 20%.

Читайте також