Ім'я померлого Зленка присвоять найвищій відзнаці МЗС України

Рішення ухвалив міністр Кулеба
2 Березня, 08:02

Найвища відзнака Міністерства закордонних справ України "За відданість дипломатичній службі" матиме ім’я колишнього голови відомства Анатолія Зленка.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами Кулеби, він ухвалив таке рішення особисто.

Таке рішення я ухвалив сьогодні, у день, коли ми втратили першого міністра закордонних справ незалежної України, людину, яка все життя була відданою нашій державі та її дипломатії - Анатолія Зленка, - написав міністр.

Читайте також

За його словами, Зленко забезпечив тяглість дипломатичної традиції на зламі 1991 року, заклав фундамент дипломатії незалежної України, виховав багатьох зірок української дипломатії і головне - залишився для всіх взірцем дипломата.

Я ніколи не працював з ним безпосередньо і не маю права називатися його учнем. Я прийшов до МЗС у 2003 році, коли він добував останні дні на посаді міністра, яку обіймав вже вдруге. Але навіть за таких обставин Зленко встиг залишити на мені свій слід - тоді його щойно видана "Дипломатія і політика" стала першою книжкою, яку я прочитав вже як фаховий дипломат. Він пішов, а я розпочав свій шлях з його книги, - згадав Кулеба.

Нагадаємо, 1 березня на 83 році життя помер перший керівник Міністерства закордонних справ України часів незалежності Анатолій Зленко.

Довідка: Анатолій Зленко очолював МЗС України у 1990-1994 роках. Від 2000 до 2003 року був також представником України при ООН.