Кількість учнів у перших класах зменшиться: що придумало МОН

Ця нова норма стосується всіх перших класів, що навчатимуться очно або у змішаному форматі
Кількість учнів у перших класах зменшиться: що придумало МОН
Школярі, школа (фото: УНІАН)
13 Червня 2024, 18:16
читать на русском

З 1 вересня 2024 року кількість учнів у перших класах буде обмежена до 24 осіб.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Ця нова норма стосується всіх перших класів, що навчатимуться очно або у змішаному форматі у 2024/2025 навчальному році. Для інших класів максимальна кількість учнів залишається 30 осіб. Класи, що навчаються дистанційно, можуть мати більше ніж 24 учні для перших класів і понад 30 учнів для інших класів.

МОН пояснює, що зменшення кількості учнів у класі має на меті покращити взаємодію між вчителями та учнями, зробити навчальний процес ефективнішим, дозволивши педагогам більше уваги приділяти кожному учню.

Для кращої організації навчання, вчителям радять ділити класи на групи для вивчення певних предметів. Проте, поділ на групи можливий лише за наявності певної кількості учнів. Наприклад, для вивчення української мови клас повинен мати більше ніж 27 учнів, тому клас з 24 учнями не ділитиметься на групи, окрім навчальних закладів, де навчання ведеться болгарською, кримськотатарською, польською, словацькою, румунською та угорською мовами.

Освітня субвенція, що надається з державного бюджету для виплат зарплат вчителям, розраховується на основі кількості учнів станом на перше жовтня року, що передує плановому бюджетному періоду. Тому розрахунки для 2024 року вже здійснені. Оскільки зміни стосуються тільки перших класів, вони не матимуть значного впливу на бюджетні потреби територіальних громад.

МОН закликає територіальні громади аналізувати ефективність наявної шкільної мережі та приймати управлінські рішення для оптимального забезпечення освітніх потреб учнів.

Раніше ми розповідали, як діти можуть весело та з користю провести час на літніх канікулах.

Читайте також

1