Літня Олімпіада-2024: коли та де відбудеться головна подія у світі спорту

Франція стане господарем літніх Олімпійських Ігор
Головне
Літня Олімпіада-2024: коли та де відбудеться головна подія у світі спорту
Олімпійські ігри 2024
2 Червня 2024, 13:24
читать на русском

За кілька тижнів у французькому Парижі розпочнеться літня Олімпіада-2024. Запланована грандіозна церемонія відкриття, змагання у Версалі, нові види спорту та інші події.

Вперше після пандемії COVID-19 змагання пройдуть без карантинних обмежень. Розповідаємо все, що відомо про ХХХІІІ літні Олімпійські ігри.

Що відомо про головну локацію

Олімпійські ігри відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня 2024 року. Це третій раз, коли Франція стане господарем літньої Олімпіади, причому останній раз вони проходили в Парижі рівно 100 років тому, у 1924 році.

Париж здобув право на проведення Олімпіади-2024, обійшовши такі міста, як Гамбург, Будапешт, Рим та Лос-Анджелес, який, до речі, прийматиме Ігри у 2028 році. Більшість змагань пройдуть у Парижі та його околицях, зокрема в Сен-Дені, Ле-Бурже, Нантері, Версалі та Вер-сюр-Марні.

Деякі заходи будуть проводитися і в інших регіонах Франції. Наприклад, змагання з баскетболу пройдуть у Ліллі, а змагання з вітрильного спорту – в Марселі, серфінг - на острові Таїті у Французькій Полінезії, що знаходиться за 15,6 тисячі кілометрів від Парижа.

Проте відомі основні локації Олімпіади:

  • Гранд Париж.
  • Центральна зона Парижу.
  • Версальська зона (кінний спорт, велогонки, гольф біля палацу Версаль)
  • Зона за межами Парижа.
  • Футбольні стадіони в Парижі, Марселі, Тулузі, Ніцці, Бордо, Ліоні, Нанті та Сент-Етьєні.

Після літніх Олімпійських ігор Париж також прийматиме літні Паралімпійські ігри з 28 серпня по 8 вересня 2024 року.

Відкриття на воді стане історичною подією

26 липня 2024 року відкриття ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор у Парижі стане важливою подією: вперше в історії Ігор церемонія пройде на воді, а не на традиційному стадіоні. Вздовж річки Сена встановлять трибуни, де розмістяться сотні тисяч глядачів. Парад спортсменів на човнах пропливе шестикілометровим маршрутом.

Маршрут простягнеться від бібліотеки Франсуа Міттерана до Ейфелевої вежі, а на воді буде близько 160 човнів. Глядачі також зможуть спостерігати за подією на 80 гігантських екранах, розташованих вздовж маршруту. Очікується, що церемонію відкриття зможуть побачити наживо 300 тисяч людей, які повинні мати спеціальні запрошення.

Після завершення параду на воді офіційні протокольні заходи відбудуться в садах Трокадеро неподалік від Ейфелевої вежі. Олімпійські ігри урочисто відкриє президент Франції Еммануель Макрон.

Символи Олімпіади-2024

Емблемою Олімпіади-2024 стане поєднання обрисів олімпійського вогню та жіночого образу Маріанни, яка символізує Французьку Республіку. Цей вибір є даниною пам'яті про Олімпіаду 1900 року в Парижі, коли жінки вперше взяли участь у змаганнях.

Ейфелева вежа, яка спочатку планувалась як головний символ Ігор, залишиться важливою частиною події. На ній буде встановлено п'ять олімпійських кілець на висоті 60 метрів між першим і другим поверхами.

Медалі для олімпійців матимуть частинки конструкції вежі, взяті з її елементів під час реконструкції. Шестикутні жетони вбудовані на лицьовій стороні медалей, а на зворотному боці зображено грецьку богиню перемоги Ніку.

Медалі Паралімпійських ігор будуть прикрашені видом на Ейфелеву вежу знизу і матимуть напис "Париж 2024" шрифтом Брайля, на честь винахідника системи читання й письма для людей із вадами зору, француза Луї Брайля.

Медалі на Олімпіаді 2024

Нові види спорту

Літні Олімпійські ігри 2024 року в Парижі включатимуть 32 види спорту, на яких розіграють 329 медалей. Програму змагань доповнили чотири нові дисципліни: брейкінг (брейк-данс), скейтбординг, спортивне скелелазіння та серфінг.

Брейкданс дебютуватиме на цих Іграх, тоді як серфінг, скейтбординг і скелелазіння вже були представлені на Олімпіаді в Токіо 2020. Додавання нових видів спорту спрямоване на забезпечення гендерної рівності та залучення молоді.

Чи будуть на Олімпіаді у Парижі Росія та Білорусь

На літні Олімпійські ігри-2024 у Франції з'їдуться близько 10,5 тисяч спортсменів зі 158 країн світу. США матимуть найбільшу команду – 523 спортсмени, тоді як Франція, країна-господарка, відправить 503 атлети. Третє місце за чисельністю займе Австралія з 399 спортсменами. Також серед лідерів за кількістю учасників: Німеччина (335), Китай (326) і Велика Британія (270).

Україна станом на 31 травня 2024 року має 102 спортсмени, які отримали ліцензії на участь у 22 видах змагань.

Питання участі спортсменів з РФ та Білорусі стало об'єктом активних обговорень на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вирішив відсторонити російських та білоруських атлетів від участі в Іграх, але дозволив їм виступати в індивідуальних змаганнях під нейтральним статусом. До участі не допустять тих, хто підтримує війну.

Читайте також

1