“Лукашенко не має права висловлювати волю народу”: білоруський дипломат подав у відставку

Астапенко уточнив, що він подав заяву після інавгурації 23 вересня, однак на це не було ніякої реакції
28 Жовтня, 10:33 590

Посол Білорусі в Аргентині та за сумісництвом в Республіці Чилі, Парагваї, Перу та Уругваї Володимир Астапенко подав у відставку "у зв'язку з порушенням наймачем законодавства".

Про це повідомляє портал TUT.by.

Відсутність міжнародної легітимності глави держави не дозволяє мені і як дипломату, і як патріоту своєї країни продовжувати сумлінне виконання посадових обов'язків посла, перебуваючи в підпорядкуванні в особи, яка не має права висловлювати волю білоруського народу, - заявив він.

Астапенко також уточнив, що відразу після інавгурації 23 вересня він подав заяву про звільнення за угодою сторін відповідно до Трудового кодексу Республіки Білорусь. Але на це не було ніякої реакції.

Тому ту заяву він відкликав і подав нову з вимогою звільнити його з посади посла вже на підставі статті 41 – у зв'язку з порушеннями наймачем законодавства, що перешкоджає виконанню його роботи за трудовим договором.

За словами посла, ціла низка дій наймача створює об'єктивні умови для невизнання легітимності Олександра Лукашенка і міжнародної ізоляції Білорусі.

Читайте також

Він уточнив, що допущені:

  • численні порушення основних прав і свобод громадян Білорусі;
  • очевидні та грубі фальсифікації підсумків президентських виборів;
  • невиправдано жорстка реакція органів внутрішніх справ у відповідь на законні акції мирного протесту і т.п.

Нагадаємо, у неділю, 25 жовтня, у Мінську та інших містах Білорусі проходив "День народного ультиматуму" - протести незгідних з підсумками президентських виборів.

Потім Світлана Тіхановська, яку опозиція вважає переможцем виборів президента Білорусі, оголосила, що 26 жовтня в країні стартує загальнонаціональний страйк.