Львівський суддя Коморний "кришує" митників: за "зароблені" гроші купив дві квартири та п'ять земельних ділянок

За роки своєї судової діяльності Олександр Коморний заробив собі репутацію судді для львівських митників.
Львівський суддя Коморний "кришує" митників: за "зароблені" гроші купив дві квартири та п'ять земельних ділянок
7 Червня 2024, 21:25
читать на русском

Олександр Коморний – суддя Майдану, який набув безстрокового статусу. І це не дивно, адже наш герой полягає у тісних сімейних стосунках з іншими прокурорами та суддями. Так, брат судді Віталій Коморний перебуває у прокурорах Львівщини, отець Ігор Коморний працював у Рівненській – прокурором області. А потім – керівником відділу у Генпрокуратурі, який займався представництвом у судах. Дмитро Чувашов, двоюрідний брат Віталія та Олександра Коморного – у Запорізькій області – заступник керівника місцевої прокуратури.

Кругова порука у Львівській області зберігається завдяки таким кланам, а подібних випадків суддівсько-прокурорських династій – безліч. Не сумнівайтеся, що посади таких прокурорів - неодмінно пов'язані з їх участю в судах. Це «закон» безкарних.

За роки своєї судової діяльності Олександр Коморний отримав собі репутацію «судді для львівських митників».

Так, у 2022 році він своїм рішенням у справі №380/15500/22 відновив на посаді особи підсанкціонного контрабандиста Івана Бокала – заступника начальника ВМО №6 МП «Яворів» Львівської митниці Ореста Ошуста. Адже його було взято на місці злочину після скандалу в пункті пропуску «Грушів» і новою побутовою технікою.

Тоді суддя стягнув з митника 35986,65 грн та допустив до негайного виконання службових повноважень.

ЗМІ не раз повідомляли, що суддя Коморний дуже любить митників як учасників судових процесів. Як приклад корумпований Львівський митник трапляється, його звільняють, а потім він через суд поновлюється на роботі. Ще й стягує середній заробіток. Свого часу у провадженні судді Коморного були справи щодо відновлення на посаді начальника МП «Городок», начальника ВМО №6 МП «Яворів» та справа одіозного митника Романа Рифяка – представника «Краковецького клану». Дивно, що «тільки завдяки щасливому випадку» ці справи потрапили саме до судді Коморного.

Окрім захисту інтересів корумпованих митників наш суддя іноді розглядає і побутові питання. Наприклад, приймає рішення про знесення шкіл та будівництво на їхньому місці торгових центрів. Завдяки Коморному суд дозволив відновити будівництво в Брюховичах, де планували знести школу і де, на думку суду, забудовник не повинен був отримувати на це дозвіл від міської ради.

У лютому 2023 року суддя вирішив, що комісія ТЕБ та НС не є органом, який може приймати рішення у містобудівній сфері. І що щодо самих будівельних робіт на вул. Широкий, 2 жодних проблем із ними немає.

Крім того, суд встановив, що «Львівська здравниця» виплатила 247,6 тис. грн. компенсації за зрізані дерева до бюджету Брюховичської селищної ради у жовтні 2021 року. Суддя Олександр Коморний повністю задовольнив позов підприємства та визнав протиправними знесення будівельного паркану на вул. Широкий, 2

Також суддя підтримує рішення щодо знищення пам'яток архітектури місцевого значення. Пам'ятка архітектури місцевого значення віллу «Люсія» 1896 р. на вул. Свєнціцького у Львові намагалися перебудувати. Власник будівлі довів його до руїн та намагався скасувати статус пам'ятника, за що отримав штраф від міськради у розмірі 170 тис. грн.

Позовна заява була подана у 2018 році, її розгляд відновили у 2022 році. Посилаючись на скасоване судом рішення про занесення вілли до пам'ятників, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Коморний 3 березня 2023 року скасував штраф.

Суддя Коморний настільки нахабнів, що свого часу позбавив виконавчий комітет Львівської міськради повноважень видавати містобудівні умови та обмеження на будівництво чи реконструкцію на території всієї ОТГ. Щоправда, не довго.

Дружина судді Львівського окружного адміністративного суду Олександра Коморного Людмила Коморна володіє п'ятьма земельними ділянками .

Про це свідчать дані декларації судді, поданої у 2024 році.

https://youcontrol.com.ua/catalog/individuals/declaration/db035455-1d07-4d02-8a58-97e8bcb7077b/

Сім'я також володіє двома квартирами, площею 104 та 89,88 кв. м, а також приватним будинком на 226,7 кв. м. Ще один будинок на 190,6 кв. м. знаходиться у стадії будівництва.

Звідки кошти запитаєте Ви ? Суддя Коморний , звичайно, задекларував 1 млн 517 тис . 751 грн заробітної плати, але у Львівській області і далеко за її межами всім відомо, що основний дохід він отримує за кришування митників .

Нагадаємо, не менш цікавою є історія родичів члена Вищої ради правосуддя Романа Маселка , які активно купують нерухомість під час війни на кошти невідомого походження.

Читайте також

1