Ляшко назвав основні причини зростання захворюваності на COVID-19

Важливо
Після масових свят, наприклад Дня міста, кількість нових випадків зараження потроюється
Важливо
15 Жовтня, 14:07 2461

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко назвав чотири причини, з яких, на його думку, в останні час стрімко зростає кількість інфікованих коронавірусом в Україні. Про це він розповів в інтерв'ю НВ.

Перше - це власне збудник, специфіка його циркуляції, на яку ніщо не може вплинути.

Друге - це сезонність. Збудник потрапляє в сезон грипоподібних захворювань, коли створюються умови для циркуляції.

Третє - це наслідки першого карантину. Люди після тривалого терміну перебування на карантині перестають боятися будь-якої хвороби, ризикують і нехтують протиепідемічними правилами.

І четверте - це нехтування правилами навіть суб'єктами господарювання, - пояснив Ляшко.

Читайте також

Ляшко (досьє Віктора Ляшка) додав, що після святкування Дня міста в Дніпрі добова кількість нових хворих зросла приблизно в три рази. Якщо спочатку реєстрували 89-100 нових інфікованих, то через 10 днів після масового святкування - 300-350.

Головний санлікар також додав, що з початком навчального року кількість хворих школярів і студентів не змінилася і становить 8%.

Коли почали хворіти діти, то ми побачили, що вони частіше хворіють і приносять вірус в школу або з сім'ї, або від вчителя. Чітко простежується тенденція участі в масових заходах, святах, концертах, весіллях. Особливо в останніх, де більше 100-150 -200 осіб, - якщо там був один хворий, то потім спостерігався спалах, - додав Ляшко.

Як приклад він навів ситуацію в Кіцманському районі Чернівецької області, де на трьох весіллях були хворі з коронавірусом, після чого в районі стався спалах, і він потрапив у червоний рівень епідемічної небезпеки, а 50% хворих припадало на гостей трьох весіль.

Читайте також

Нагадаємо, що епідситуація в Україні неспокійна, спостерігається зростання кількості випадків захворювання на коронавірус, госпіталізації, і це є загрозливою ситуацією, яка спонукає переглядати протиепідемічні заходи.

Ляшко зазначив, що на засіданні уряду МОЗ запропонує продовжити карантин до 31 грудня 2020 року. Крім того, за словами головного санлікаря, буде запропоновано обмежити діяльність закладів громадського харчування до 22 години.