Майже торт: печемо львівський пляцок із маком та медом
Ароматний маковий пляцок — ідеальне частування до чаю, кави та глінтвейну
Апетитний маковий пляцок дуже нагадує торт — великий, пишний, без зайвих прикрас, але надзвичайно красивий у розрізі. Жодне галицьке свято не обходиться без цього смачнючого десерту!
На Західній Україні кажуть: аби пляцок удався на славу, йому необхідно всміхатися чи співати веселі пісні. Тож заряджайтеся чудовим настроєм, готуйте найсмачніший пляцок-маківник родом зі Львова та радуйте оригінальною випічкою близьких.
Інгредієнти:
Для макового коржа:
- Мак -125 г
- Яйця - 4 шт.
- Цукор - 150 г
- Солодкі яблука - 200 г
- Манка - 5 ст. л.
- Вершкове масло - 75 г
- Розпушувач - 2 ч. л.
Для медових коржів:
- Яйця - 4 шт.
- Мед - 2 ст. л.
- Цукор - 180 г
- Сода - 1 ч. л.
- Борошно - 270 г
Для крему:
- Сметана - 700 г
- Цукор - 400 г
- Ванільний цукор - 15 г
Для прикрашання:
- Пісочне печиво - 200 г
- Кокосова стружка - 150 г
- Шоколадний топінг - 60 г
Випікаємо медові коржі
- У глибоку посудину розбиваємо чотири яйця та додаємо цукор. Збиваємо міксером до утворення пишної піни.
- Мед злегка нагріваємо у мікрохвильовій печі, додаємо соду, перемішуємо. Медову масу з’єднуємо з яєчною. Додаємо просіяне борошно та замішуємо тісто.
- Форму для випічки застеляємо пергаментом. Розігріваємо духовку до 180 °С. У форму наливаємо половину тіста й випікаємо медовий корж протягом 25 хвилин.
Із решти тіста випікаємо другий медовий корж.
Печемо маковий корж
- Мак подрібнюємо у кавомолці. Змішуємо з манкою та розпушувачем.
- Яйця з цукром збиваємо до утворення пишної піни. Додаємо до макової суміші.
- Яблука очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину й натираємо на дрібній тертці. З’єднуємо з маковою сумішшю та розм’якшеним вершковим маслом.
- Виливаємо тісто у застелену пергаментом форму. Випікаємо маковий корж протягом 20 хвилин за температури 180 °С. Даємо охолонути.
Збиваємо крем та формуємо пляцок
- Сметану з’єднуємо зі звичайним та ванільним цукром, збиваємо у блендері до утворення густого крему.
- Перемащуємо коржі сметанним кремом. Маковий корж розміщуємо посередині. Вкриваємо кремом боки та верхівку макового пляцка.
- Прикрашаємо торт подрібненим печивом, кокосовою стружкою та шоколадним топінгом.
Читайте також