Оберіть свою начинку: рецепти тертого пирога з варенням і фруктами

Один з простих і смачних пирогів до чаю чи кави
Оберіть свою начинку: рецепти тертого пирога з варенням і фруктами
10 Грудня 2022, 21:21
читать на русском

Для тертого пирога готується пісочне тісто, із більшої його частини формується нижній корж, а меншу частину труть зверху на тертці, тому пиріг має таку назву. Рецепт тіста універсальний майже для всіх варіантів начинки. Тож пробуйте: який з пирогів вам найбільш до смаку?

Тертий пиріг з варенням

Класичний рецепт тертого пирога — з варенням, а точніше, з протертою із цукром чорною смородиною. Втім, цілком підійде і будь-яке інше достатньо густе повидло без кісточок, бажано не надто солодке, а з кислинкою. Цей варіант зручний тим, що його можна пекти о будь-якій порі року.

Інгредієнти

Для тіста (на деко 25х35 см)

  • 450 г борошна (3 склянки об'ємом 250 мл, одна така склянка = 150 г борошна);
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г цукру;
  • 2 середніх яйця;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка соди врівень з краями;
  • 0,5 столової ложки 6% яблучного оцту або соку лимона.

Для начинки:

  • 2 склянки варення з чорної смородини чи іншого густого варення без кісточок.

У миску просійте борошно разом із содою, додайте сіль, цукор та натріть охолоджене масло на тертці з великими вічками. Руками перетріть у крихту. Додайте сметану, яйця, лимонний сік чи оцет та замісіть не липке, м'яке тісто.

Розділіть тісто на дві частини: 2/3 та 1/3. Загорніть у пакети, покладіть більшу частину в холодильник, а меншу в морозильну камеру на 30 хвилин.

Розігрійте духовку до 190 градусів. Розкачайте більшу частину тіста у корж за розміром дека між двох аркушів пергаменту, притрусивши борошном, щоб не прилипало. Перемістіть на деко разом із пергаментом. По коржу розподіліть варення, залишивши з країв по 3 см вільними. Загорніть краєчки коржа всередину. Натріть зверху меншу частину тіста. Випікайте тертий пиріг 35-45 хвилин, до золотистого кольору та сухої шпажки. Коли трошки охолоне, притрусіть цукровою пудрою та наріжте квадратами.

Тертий пиріг з сиром та ягодами

Замість варення до начинки можна додавати свіжі ягоди: ту ж чорну смородину або червону порічку, буде навіть краще, бо ягоди мають приємну кислинку, порівняно із солодким варенням. Навіть взимку можна пекти тертий пиріг зі свіжими ягодами, наприклад, із журавлиною. А якщо до ягідної начинки додати сир, вийде ще смачніше.

Інгредієнти

Для тіста (на форму 24х24 см)

  • 350 г борошна;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • дрібка солі;
  • 120 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • 1 яйце;
  • 3-4 столові ложки молока;
  • ванілін на кінчику ножа.

Для начинки:

  • 400 г сиру;
  • 100 г цукру;
  • 2 столові ложки манної крупи;
  • 2 яйця;
  • 200 г ягід;
  • ванілін на кінчику чайної ложки;
  • 1,5 столової ложки крохмалю;
  • 1,5 столової ложки цукрової пудри.

Поєднайте всі сухі інгредієнти для тіста: просіяне борошно, розпушувач, сіль, цукор та ванілін, натріть на великій тертці холодне масло, перетріть руками в крихту, додайте яйце, перемішайте. По ложці додавайте молоко, швидко замішуючи тісто: таке, щоб не кришилося та не прилипало до рук. Ділимо на більшу (2/3) та меншу (1/3) частини, кладемо в пакети та в морозилку на пів години.

Тим часом можна промити та обсушити ягоди, наприклад смородину чи журавлину. Сирну начинку готуйте безпосередньо перед випіканням: поєднайте сир, цукор, яйця, манку та ванілін і збийте блендером.

На дно форми, застеленої пергаментом, натріть більшу частину тіста. Зверху розподіліть сирну начинку. На сир викладіть ягоди, змішані з крохмалем та цукровою пудрою, а на них натріть меншу частину тіста. Випікайте 40-45 хвилин при 180 градусах.

Тертий пиріг з вишнею

Ще один дуже смачний варіант тертого пирога — із вишнями. Підійдуть як свіжі (в сезон), так і консервовані. Перед тим, як викладати начинку, відіжміть вишні від соку, аби він не промочив тісто під час випікання.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 450 г борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 0,5 столової ложки соку лимона.

Для начинки:

  • 500 г вишень без кісточки, свіжих чи консервованих;
  • 1-2 столові ложки крохмалю.

Готуємо тісто, як у першому рецепті: до сухих інгредієнтів додайте натерте масло, після перетирання — сметану та яйця, замісіть тісто, розділіть на більшу й меншу частини та охолодіть. Більшу частину розкачайте в корж, притрусіть крохмалем та розподіліть вишні. Знов притрусіть крохмалем та натріть зверху решту тіста. Випікайте, допоки зубочистка виходитиме з тіста сухою, а пиріг набуде золотистого кольору.

Тертий пиріг з яблуками

У яблучний сезон цей пиріг стане фаворитом чаювань, поряд із улюбленою шарлоткою! Яблучна начинка з ароматом кориці чудово пасує до пісочного тіста. До речі, яблука в начинці також терті.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 450 г борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 0,5 столової ложки соку лимона.

Для начинки:

  • 5-6 яблук;
  • 1-2 столові ложки цукру;
  • 1/4 чайної ложки кориці.

Як готувати тісто для тертого пирога, ви вже знаєте з попередніх рецептів. Сформувавши нижній корж, просто на нього натріть яблука на великій тертці. Посипте цукром з корицею (кількість цукру залежить від того, солодкі чи кислі яблука). На яблучну начинку натріть решту тіста. Випікайте тертий яблучний пиріг при 190 градусах від 35 до 45 хвилин, до золотистої скоринки.

Тертий пиріг з абрикосами

Влітку цей варіант улюбленого пирога порадує новим смаком.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 450 г борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 0,5 столової ложки соку лимона.

Для начинки:

  • 500 г абрикосів;
  • 1,5 столової ложки крохмалю;
  • цукор до свого смаку.
  • Приготування

Тісто готуємо так само як і вище. Нижній корж притрусіть картопляним крохмалем, розкладіть половинки абрикосів, очищених від кісточок. Цукор додавати необов'язково, якщо абрикоси солодкі. Якщо ж кислуваті, можна трошки потрусити цукром. На фрукти натріть заморожене тісто та відправте пиріг в духовку на 40-45 хвилин при 190 градусах.