Мер Славути на Хмельниччині заборонив матюкатися на публічних заходах

Місцева влада каже, що жителі Славути позитивно сприйняли рішення керівництва
16 Серпня, 16:39

У Славутській громаді будуть боротися із нецензурною лайкою під час публічних заходів. Міський голова Василь Сидор прийняв відповідне розпорядження "Про забезпечення дотримання норм етики спілкування під час проведення культурно-розважальних заходів".

Про це в етері Українського радіо Хмельницький розповів міський голова Славути Василь Сидор.

У перші дні війни ми бачили, як реагують люди. Бачили, що в ЗМІ використовують нецензурну лексику, і практично ця лайка вже вписалася в наше життя. Втім, пройшов час, ми зрозуміли, що це неправильно, все-таки треба вживати літературні слова, спілкуватися з повагою, не дивлячись на ті виклики, які ми зараз маємо. До нас звернулися наші волонтери — запропонували провести благодійний концерт в підтримку армії. Коли артисти вийшли на сцену, почали співати, ми почули, що пісні були з нецензурними словами. Ми розуміємо, що це благородна справа, але на концерт прийшли батьки з дітьми. Інколи в публічному просторі, зі сцени лунають лайливі слова — це ненормально. Тому я вимушений був підготувати таке розпорядження. В першу чергу, ми працюємо на упередження. Коли до нас звертаються артисти чи групи з пропозицією провести публічні заходи, ми одразу говоримо їм, що в програмі не повинно бути лайки. Цим рішенням ми доносимо, що неправильно, не потрібно впроваджувати нецензурні слова, а слід вчити і цінувати українську мову, - говорить Сидор.

Славутчани досить позитивно ставляться до цього рішення. Коли в перші дні війни почали з’являтися біг-борди з словами "руській корабель йди на…", люди писали і просили їх не розміщувати. Не було негативних відгуків, ніхто не сказав, що це неправильно.

Міський голова розповів, як забезпечують виконання такого рішення:

Ми говоримо організаторам, що у нас є таке розпорядження, ось такі умови. Якщо вас це задовольняє — ми дозволяємо проводити захід. Працюємо на довірі, я не можу все прослуховувати, все перевіряти. Якщо організатори заходу не дотримуються умов, ми тоді відключаємо напругу і зупиняємо виступ. Поліція складає протокол, а далі говоримо, що така компанія, така структура більше не має права виступати на території громади. Для них буде закрита дорога і подальша з нами співпраця", - каже Сидор.

У розпорядженні Славутського міського голови йдеться також про посилення з боку поліції контролю за фактами нецензурної лайки на публіці відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення, де нецензурна лайка в громадських місцях кваліфікується як дрібне хуліганство, за яке передбачено штраф, виконання громадських чи виправних робіт або й адміністративний арешт до 15 діб.

Читайте також