Мер Славути на Хмельниччині заборонив матюкатися на публічних заходах

Місцева влада каже, що жителі Славути позитивно сприйняли рішення керівництва
Мер Славути на Хмельниччині заборонив матюкатися на публічних заходах
16 Серпня 2023, 16:39
читать на русском

У Славутській громаді будуть боротися із нецензурною лайкою під час публічних заходів. Міський голова Василь Сидор прийняв відповідне розпорядження "Про забезпечення дотримання норм етики спілкування під час проведення культурно-розважальних заходів".

Про це в етері Українського радіо Хмельницький розповів міський голова Славути Василь Сидор.

У перші дні війни ми бачили, як реагують люди. Бачили, що в ЗМІ використовують нецензурну лексику, і практично ця лайка вже вписалася в наше життя. Втім, пройшов час, ми зрозуміли, що це неправильно, все-таки треба вживати літературні слова, спілкуватися з повагою, не дивлячись на ті виклики, які ми зараз маємо. До нас звернулися наші волонтери — запропонували провести благодійний концерт в підтримку армії. Коли артисти вийшли на сцену, почали співати, ми почули, що пісні були з нецензурними словами. Ми розуміємо, що це благородна справа, але на концерт прийшли батьки з дітьми. Інколи в публічному просторі, зі сцени лунають лайливі слова — це ненормально. Тому я вимушений був підготувати таке розпорядження. В першу чергу, ми працюємо на упередження. Коли до нас звертаються артисти чи групи з пропозицією провести публічні заходи, ми одразу говоримо їм, що в програмі не повинно бути лайки. Цим рішенням ми доносимо, що неправильно, не потрібно впроваджувати нецензурні слова, а слід вчити і цінувати українську мову, - говорить Сидор.

Славутчани досить позитивно ставляться до цього рішення. Коли в перші дні війни почали з’являтися біг-борди з словами "руській корабель йди на…", люди писали і просили їх не розміщувати. Не було негативних відгуків, ніхто не сказав, що це неправильно.

Міський голова розповів, як забезпечують виконання такого рішення:

Ми говоримо організаторам, що у нас є таке розпорядження, ось такі умови. Якщо вас це задовольняє — ми дозволяємо проводити захід. Працюємо на довірі, я не можу все прослуховувати, все перевіряти. Якщо організатори заходу не дотримуються умов, ми тоді відключаємо напругу і зупиняємо виступ. Поліція складає протокол, а далі говоримо, що така компанія, така структура більше не має права виступати на території громади. Для них буде закрита дорога і подальша з нами співпраця", - каже Сидор.

У розпорядженні Славутського міського голови йдеться також про посилення з боку поліції контролю за фактами нецензурної лайки на публіці відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення, де нецензурна лайка в громадських місцях кваліфікується як дрібне хуліганство, за яке передбачено штраф, виконання громадських чи виправних робіт або й адміністративний арешт до 15 діб.

Читайте також

1