На Борнео зловили рідкісного птаха, якого тут не бачили 180 років

Деякі орнітологи вважали, що цей вид вже вимер
26 Лютого, 01:00 475

На індонезійському острові Борнео місцеві мешканці зловили і сфотографували чорноброву мишачу тимелію – цей рідкісний птах не траплявся людям з 1840 року.

Про це повідомляє телеканал N+1, посилаючись на статтю BirdingASIA.

Майже 200 років єдиним доказом існування виду залишався екземпляр з музейної колекції у нідерландському місті Лейден. Його привезли з Борнео між 1843 і 1848 роками, під час експедиції під керівництвом німецького геолога Карла Шванера.

Жодний азійський птах не залишався "втраченим" так довго..., - йдеться у статті.

Рівнинні ліси на південному сході Борнео, де знайшли птаха, сильно постраждали від вирубки і пожеж. Це означає, що вид може бути дуже рідкісним.

Вчені планують відправитися в місця проживання птаха після закінчення ковідного карантину, аби з'ясувати приблизну чисельність виду, його поширення і природоохоронний статус.

Читайте також

Довідка: Чорноброва мишача тимелія - невеликий птах із загону горобцеподібних, який пофарбований в сірі і коричневі тони і відрізняється потовщеним дзьобом і йде через око чорною маскою.

Нагадаємо, раніше біля берегів Західної Австралії вчені упіймали найстарішу рифову рибу у світі, якій був 81 рік. Плямистий маколор (так називається ця рифова риба) належить до ряду окунеподібних.

Якби не досліди вчених, риба прожила б ще більше. За своє довге життя тварина не потрапила на гачок рибалки, однак попалася вченим. Вік риб не вміють визначати візуально, тож тварину довелося розрізати й дістати отоліти – органи рівноваги, на яких розміщені так звані лінії росту риби.