В Австралії упіймали найстарішу рифову рибу – їй був 81 рік

Попередній рекорд із тривалості життя маколорів належав рибині, якій було 60 років
В Австралії упіймали найстарішу рифову рибу – їй був 81 рік
Маколор (Фото: Форум акваріумістів)
4 Грудня 2020, 01:00
читать на русском

Біля берегів Західної Австралії вчені упіймали найстарішу рифову рибу у світі, якій був 81 рік.

Про це пише CNN.

Плямистий маколор (так називається ця рифова риба) належить до ряду окунеподібних.

Якби не досліди вчених, риба прожила б ще більше. За своє довге життя тварина не потрапила на гачок рибалки, однак попалася вченим. Вік риб не вміють визначати візуально, тож тварину довелося розрізати й дістати отоліти – органи рівноваги, на яких розміщені так звані лінії росту риби.

Зазначається також, що маколора виловили на мілинах Роулі - району, який оточують три коралових рифи на околиці континентального шельфу Австралії. Там він плавав разом 10 іншими рибинами старше 60 років, включаючи 79-річного червоного луціана.

Досі найстарішій рибі, яка нам траплялася в мілководних тропічних водах, було близько 60 років. Але тут ми відокремили два види, які досягають 80 і більше років, - розповів морський біолог Бретт Тейлор.

Читайте також

Однак австралійський маколор – далеко не найстаріша морська істота. Справжніми довгожителями вчені визнали гренландських акул, що мешкають у водах Північної Атлантики. Вчені Копенгагенського університету підрахували, що вони можуть жити понад 400 років - майже на 200 років довше китів. Таким чином вони є найбільш довго живучими хребетними істотами на планеті.

Нижче на відео показано чорного маколора, який живе біля берегів Червоного моря.

Нагадаємо, несподівану гостю знайшла у своєму будинку сім'я Маккормік в Австралії. Коли вони повернулися додому з магазину, то побачили, що на їхній різдвяній ялинці сидить коала. Тварина заплуталася у гірлянді та намагалася з'їсти штучну хвою. Після порятунку коалу випустили на природу.