На Борнео зловили рідкісного птаха, якого тут не бачили 180 років

Деякі орнітологи вважали, що цей вид вже вимер
На Борнео зловили рідкісного птаха, якого тут не бачили 180 років
Чорноброва мишача тимелія (Фото: Panji Gusti Akbar et al., BirdingASIA)
26 Лютого 2021, 01:00
читать на русском

На індонезійському острові Борнео місцеві мешканці зловили і сфотографували чорноброву мишачу тимелію – цей рідкісний птах не траплявся людям з 1840 року.

Про це повідомляє телеканал N+1, посилаючись на статтю BirdingASIA.

Майже 200 років єдиним доказом існування виду залишався екземпляр з музейної колекції у нідерландському місті Лейден. Його привезли з Борнео між 1843 і 1848 роками, під час експедиції під керівництвом німецького геолога Карла Шванера.

Жодний азійський птах не залишався "втраченим" так довго..., - йдеться у статті.

Рівнинні ліси на південному сході Борнео, де знайшли птаха, сильно постраждали від вирубки і пожеж. Це означає, що вид може бути дуже рідкісним.

Вчені планують відправитися в місця проживання птаха після закінчення ковідного карантину, аби з'ясувати приблизну чисельність виду, його поширення і природоохоронний статус.

Читайте також

Довідка: Чорноброва мишача тимелія - невеликий птах із загону горобцеподібних, який пофарбований в сірі і коричневі тони і відрізняється потовщеним дзьобом і йде через око чорною маскою.

Нагадаємо, раніше біля берегів Західної Австралії вчені упіймали найстарішу рифову рибу у світі, якій був 81 рік. Плямистий маколор (так називається ця рифова риба) належить до ряду окунеподібних.

Якби не досліди вчених, риба прожила б ще більше. За своє довге життя тварина не потрапила на гачок рибалки, однак попалася вченим. Вік риб не вміють визначати візуально, тож тварину довелося розрізати й дістати отоліти – органи рівноваги, на яких розміщені так звані лінії росту риби.

1