На ЧАЕС відправили на сторічне зберігання першу партію відпрацьованого палива

Нова технологія відповідає вимогам МАГАТЕ
19 Листопада, 21:32

Чорнобильська АЕС перейшла на якісно новий рівень поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

Про це йдеться на сайті Чорнобильської АЕС.

У новому сховищі (СВЯП-2) розміщено на столітнє зберігання перший двостінний екранований пенал, завантажений 93 збірками відпрацьованого палива.

Роботи виконано персоналом ЧАЕС за спостереження фахівців МАГАТЕ.

Заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук подякував міжнародним партнерам, які є донорами Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, за фінансову підтримку України під час зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Також він побажав Чорнобильській станції успішного та безпечного завершення "гарячих" випробувань і подальшої експлуатації СВЯП-2

Виконувач обов'язків генерального директора ДСП ЧАЕС Володимир Пєсков підкреслив, що попри складну епідемічну ситуацію у світі й в Україні, 10 вересня 2020 року ДСП ЧАЕС розпочало «гарячі випробування» СВЯП-2 з відпрацьованими тепловидільними збірками. Усі вони були успішно розділені на паливні пучки, які встановили в паливні патрони й розмістили в ДСЕП.

Після цього, відповідно до технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на СВЯП-2, в першій половині листопада персоналом ЧАЕС було виконано герметизацію пеналів: заварювання внутрішньої кришки, газову і вакуумну сушку, заповнення пеналу гелієм, герметизацію внутрішньої кришки, заварювання зовнішньої кришки, заповнення простору між оболонками ДСЕП гелієм та герметизація зовнішньої кришки пеналу.

Читайте також

Нагадаємо, ЧАЕС співпрацюватиме з Корейським інститутом досліджень атомної енергії щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів.