Нардеп Веніславський пояснив неможливість відставки прем'єра Шмигаля

Відставка чинного прем'єр-міністра призведе до розпуску всього Кабміну
Головне
Нардеп Веніславський пояснив неможливість відставки прем'єра Шмигаля
Денис Шмигаль
5 Липня 2024, 13:30
читать на русском

Народний депутат Федір Веніславський прокоментував чутки про те, що президент Володимир Зеленський хоче звільнити Дениса Шмигаля.

Про це повідомив член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки в етері "Радіо Свобода".

За його словами, відставка уряду під час дії правового режиму воєнного стану – неможлива. А стаття 10 Закону України «Про режим воєнного стану» забороняє припинення повноважень, у тому числі й уряду. Тож наразі немає юридичних механізмів реалізації такого гіпотетичного сценарію, без внесення змін до законодавства України.

«Є закон «Про режим воєнного стану», стаття 10 якого чітко забороняє припинення повноважень, в тому числі Кабінету міністрів України під час правового режиму воєнного стану. Тобто, юридичних механізмів реалізації такої гіпотетичного сценарію, я зараз не бачу, без внесення змін до законодавства України», – пояснив Веніславський.

Нардеп пояснив, що відставка чинного прем'єра призведе до відставки всього Кабінету міністрів, але відставка того чи іншого міністра за поданням прем’єр-міністра може бути розглянута. Він не бачить юридичних можливостей для припинення повноважень уряду.

"Невипадково президент на початку війни говорив про можливі точкові зміни. Тому що коли конкретний міністр пише заяву про відставку, ми таку заяву розглядаємо, якщо прем’єр-міністр вносить подання ми його розглядаємо, але повний склад Кабінет міністрів за законом припинений бути не може», – зазначив Веніславський.

Нагадаємо, що джерела в команді президента Володимира Зеленського кажуть, що він втомився від чинного прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та, ймовірно, планує його звільнити.

Читайте також