Нардеп Веніславський розповів про нові правила бронювання військовозобов'язаних

Не всі підприємства будуть зможуть бронювати 100% військовозобов'язаних працівників
Нардеп Веніславський розповів про нові правила бронювання військовозобов'язаних
Військовий квиток
11 Червня 2024, 18:20
читать на русском

В Україні вводять нові правила бронювання військовозобов'язаних працівників для критично важливих підприємств.

Народний депутат Федір Веніславський в інтерв'ю РБК-Україна пояснив, що оборонно-промислові та енергетичні компанії зможуть забронювати до 100% своїх співробітників, тоді як для працівників ДСНС і поліції цей показник становитиме 90%.

Бронювання працівників здійснюватиметься за участі відповідних міністерств, які подаватимуть переліки критично важливих підприємств до Міністерства економіки. Веніславський підкреслив, що нові правила не розрізняють державні та приватні підприємства: якщо підприємство буде визнане критично важливим, його працівники матимуть право на бронювання.

Для бронювання працівників, наприклад, продуктових супермаркетів, підприємства повинні звернутися до відповідного міністерства та довести, що вони відповідають критеріям, визначеним законом та постановою Кабінету міністрів. Однак Веніславський зауважив, що не всі посади, як-от прибиральники, можуть бути заброньовані на 100%, оскільки їх можна замінити іншими працівниками, які не є військовозобов'язаними.

Також передбачено бронювання для водіїв підприємств, які здійснюють міжнародні перевезення, хоча обсяги бронювання ще обговорюються. За словами Веніславського, необхідно знайти баланс між забезпеченням функціонування таких підприємств і поповненням Збройних Сил України.

На початку червня 2024 року Кабінет міністрів продовжив на три місяці дію відстрочок від мобілізації для осіб, які отримали "бронь" від Міністерства економіки.

Читайте також

1