Німеччина не буде виплачувати українцям гроші за повернення додому

Рішення про повернення залишається особистим вибором кожного українця, вважають представники німецького уряду
Німеччина не буде виплачувати українцям гроші за повернення додому
Українські біженці
18 Червня 2024, 23:24
читать на русском

Українці, які знайшли притулок у Німеччині, не зобов'язані під тиском повертатися додому і не отримуватимуть за це фінансових винагород.

Міністерка економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свенья Шульце заявила, що рішення про повернення залишається особистим вибором кожного українця, і Німеччина не намагається впливати на це рішення ні фінансово, ні будь-яким іншим чином. Про це повідомляє Spiegel.

Шульце також закликала українську владу визнати нові професійні кваліфікації, отримані громадянами України в країнах ЄС. Це, на її думку, допоможе подолати кадровий дефіцит в Україні.

Німеччина стала однією з країн, яка прийняла найбільшу кількість українських біженців, завдяки значній соціальній підтримці. Українці з тимчасовим захистом отримують близько 500-550 євро на місяць, а також додаткові 750-850 євро на оренду житла. Проте лише 19% українців офіційно працюють у Німеччині. Прогнози показують, що через п'ять років цей показник може зрости до 45%, а через десять – до 55%.

Проблеми з працевлаштуванням пов'язані з тим, що серед українських біженців багато жінок, а також з вищим середнім віком та проблемами зі здоров'ям, зокрема через стрес. Крім того, економічні труднощі в Німеччині впливають на зайнятість.

Останнім часом все менше українських біженців планують повертатися додому. За півтора року частка тих, хто планує повернення, зменшилася з 50% до приблизно 26%. Експерти наголошують, що для стимулювання повернення необхідно вжити заходів вже зараз, зокрема на ринку праці.

Раніше ми розповідали, скільки платять біженцям у Німеччині, Франції та Польщі.

Читайте також

1