Нормативи для розрахунку субсидії оприлюднив Мінсоц

Важливо
Відомство встановило соціальну норму житла для оплати послуг
Важливо
23 Вересня, 13:37 826

Міністерство соціальної політики України оприлюднило нормативи, які використовуються при розрахунку субсидії.

За даними відомства, субсидія призначається виходячи з єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою уряду від 06.08.2014 № 409 (зі змінами).

Зокрема, соціальна норма житла для оплати житлової послуги - послуги з управління багатоквартирним будинком; витрат на управління багатоквартирним будинком - 13,65 кв. м. загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.


Зазначається, що для оплати комунальних послуг - послуг з постачання теплової енергії для потреб централізованого або автономного опалення; з постачання та розподілу природного газу або постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії - 13,65 кв. метра опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.

Для дитячих будинків сімейного типу соціальна норма житла встановлюється у розмірі опалюваної площі житлового приміщення.


У міністерстві кажуть, що якщо в установленому порядку здійснено відключення споживачів від централізованого опалення (теплопостачання) і громадяни для обігріву приміщень використовують побутові електроприлади, для розрахунку розміру житлових субсидій в опалювальний сезон застосовуються соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

Зазначені розрахунки здійснюються на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та акта обстеження стану зовнішньо- і внутрішньобудинкових електромереж щодо їх відповідності вимогам нормативно-правових актів, що проведені організаціями, які здійснюють обслуговування таких мереж, - йдеться у повідомленні.

Форма акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства затверджується Мінсоцполітики.

У разі використання для обігріву житлових приміщень індивідуальних електроопалювальних установок, введених в експлуатацію в установленому порядку, що підтверджується документально, під час розрахунку розміру житлової субсидії в опалювальний сезон застосовуються соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення та соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для побутових потреб.

Нагадаємо, в проєкті державного бюджету на 2022 рік передбачено збільшення видатків на надання пільг та житлових субсидій.

Зазначається, що передбачається направити на житлові субсидії 38,4 млрд грн.

При плануванні видатків на фінансування субсидій важливими чинниками є кількість одержувачів цього виду соціальної підтримки та розмір нарахованих субсидій, а на ці показники, своєю чергою, впливають рівень доходів населення та встановлені тарифи на житлово-комунальні послуги.

Читайте також