Норвегія може залишити без права на проживання сотні українців

Уряд країни розглядатиме індивідуально кожну заяву біженця з України
Важливо
Норвегія може залишити без права на проживання сотні українців
Українські біженці
2 Червня 2024, 23:45
читать на русском

Норвегія почала індивідуальний розгляд заявок на притулок від українських біженців.

Влада країни оцінює кожен випадок окремо, звертаючи увагу на регіон походження заявника. Тому частина з українських біженців може втратити право на проживання в цій країні, повідомляє NRK.

На думку нідерландського уряду, зараз відносно безпечними вважаються три українські області: Львівська, Волинська та Закарпатська. Водночас мобілізація до війська не є достатньою підставою для отримання притулку в Норвегії.

Директорат з питань імміграції розпочав індивідуальний розгляд справ українців, які не проживали в Україні на момент початку повномасштабної війни. Цих осіб вважають такими, що не відповідають вимогам колективного захисту.

Керівниця відомства Емілія Енгер Мель заявила, що новий підхід оцінюватиме ситуацію кожного біженця, зокрема їхнього походження. За даними журналістів, йдеться про 800-1000 українців, які можуть бути змушені покинути країну. Серед них 370 – це чоловіки віком від 18 до 60 років.

Міністерство юстиції Норвегії підкреслює, що ризик бути призваним на війну проти Росії не є підставою для отримання притулку. Кожен випадок розглядатиметься індивідуально.

Минулого тижня за захистом у Норвегії звернулися 311 українців, що трохи менше, ніж за аналогічний період минулого року (353 особи). Норвегія надає колективний захист понад 77 тисячам українців, але уряд вживає заходів для зниження привабливості країни та скорочення потоку нових біженців.

Нагадаємо, що деякі уряди європейських країн переглядають програми допомоги біженцям та скорочують або скасовують виплати. Певні зміни щодо українців з'явилися в законодавстві Польщі, Ірландії та Норвегії.

Читайте також

1