Обов'язкове щеплення від COVID-19: чи мають люди вибір

Ексклюзив
Чимало фахівців стверджують, що примусова вакцинація є незаконною
Ексклюзив
8 Грудня, 15:41 678

У заявах "вакцинація буде добровільною" і "ось – список обов’язкових до щеплення професій" дійсно є різниця. Фактично МОЗ залишило людей без вибору. За інформацією міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, станом на кінець листопада в Україні вже 2,8 тисячі вчителів відсторонили від роботи через відсутність щеплення.

Про це йдеться у матеріалі Парламент.UA: "Чи змусять усіх українців колотися проти ковіду та що буде масовим: вакцинація чи протести".

У питанні про те, чи варто примушувати людей до щеплення, експерти розходяться. Зокрема, голова правління громадської організації "Віра в життя", президентка благодійного фонду "Асперн" Віра Кошіль сказала нам, що вважає таке рішення невиправданим.

Я бажаю всім не хворіти та мати можливість самому вирішувати, що робити зі своїм організмом. Людина завжди відчуває, що їй корисно робити, а що – ні. Адже імунітет – це дар Божий, і він у кожного свій. Краще нікому не вмішуватись у потаємне, адже наслідки – небезпечні, – вважає вона.

Натомість генетик відділу молекулярно-біологічних досліджень клініки "Євролаб" Юрій Леонов сказав у коментарі "Парламент.UA", що рішення уряду цілком виправдане. Мовляв, саме ці професії мають найбільший ризик до інфікування та розповсюдження вірусу.

Чимало фахівців стверджують, що примусова вакцинація проти коронавірусу в Україні є незаконною, як і відсторонення нещеплених працівників. Це, мовляв, порушує статтю 43 Конституції України про право на працю, а також Кодекс законів про працю України. Однак урядовці такі закиди успішно оминають увагою.

Нагадаємо, що Держслужбовці та педагоги – не єдині, кого уряд поставив перед вибором "вакцинація чи відсторонення". Чимало людей вже тимчасово втратили роботу та, відповідно, зарплату лише через те, що відмовилися щеплюватися проти коронавірусу. І цей список професій Кабмін продовжує розширювати.

Читайте також