Чи змусять усіх українців колотися проти ковіду та що буде масовим: вакцинація чи протести

Чи збільшиться список професій, у яких вакцинація стане обов`язковою
Ексклюзив
Чи змусять усіх українців колотися проти ковіду та що буде масовим: вакцинація чи протести
Вакцинація (Фото: www.pexels.com)

Держслужбовці та педагоги – не єдині, кого уряд поставив перед вибором "вакцинація чи відсторонення". Чимало людей вже тимчасово втратили роботу та, відповідно, зарплату лише через те, що відмовилися щеплюватися проти коронавірусу. І цей список професій Кабмін продовжує розширювати. Чи виправдане рішення про обов’язкову вакцинацію та чи зобов’яжуть вакцинуватися всіх, розбирався "Парламент.UA".

Хто підпадає під обов’язкову вакцинацію

У кінці січня минулого року тоді ще головний державний санітарний лікар (нині міністр) Віктор Ляшко пообіцяв, що вакцинація проти коронавірусу в Україні буде добровільною. Змушувати до щеплень не будуть нікого, казав тоді чиновник. 

Що ми маємо у підсумку? Значний відсоток людей постали перед вибором: втратити роботу і можливість годувати сім’ю чи піти вакцинуватися попри небажання. Так, 7 жовтня Кабінет міністрів затвердив наказ Міністерства освіти про перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов'язковим на період карантину в Україні. Документ набув чинності 8 листопада. Роботодавців зобов’язали відсторонювати невакцинованих працівників від роботи без збереження заробітної плати на період карантину.

Фактично уряд зобов'язав вакцинуватися працівників закладів професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних навчальних закладів; працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів та працівників місцевих державних адміністрацій. На той момент медичних працівників залишити без примусу до щеплення, пояснивши тим, що і так більшість із них це зробили. Однак згодом така ж доля спіткала і лікарів. 

Згодом в Кабміні вирішили, що цього замало, і розширили перелік обов’язкових до щеплення професій. Так, із 9 грудня до списку увійдуть працівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів; підприємств, установ та організацій критичної інфраструктури.

Вакцинація дітей

Вакцинація дітей Фото: ministeriodesalud.go.cr

Окрім вищезазначених, змусити вакцинуватися хочуть (але поки цього не зробили) працівників закладів охорони здоров'я державної та комунальної форми власності (тобто медиків), працівників органів місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ і організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Чи виправдане рішення про обов’язкове щеплення

У заявах "вакцинація буде добровільною" і "ось – список обов’язкових до щеплення професій" дійсно є різниця. Фактично МОЗ залишив людей без вибору. За інформацією міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, станом на кінець листопада в Україні вже 2,8 тисячі вчителів відсторонили від роботи через відсутність щеплення. 

У питанні про те, чи варто примушувати людей до щеплення, експерти розходяться. Зокрема, голова правління громадської організації "Віра в життя", президентка благодійного фонду "Асперн" Віра Кошіль сказала нам, що вважає таке рішення невиправданим. 

Я бажаю всім не хворіти та мати можливість самому вирішувати, що робити зі своїм організмом. Людина завжди відчуває, що їй корисно робити, а що – ні. Адже імунітет – це дар Божий, і він у кожного свій. Краще нікому не вмішуватись у потаємне, адже наслідки – небезпечні, – вважає вона.

Натомість генетик відділу молекулярно-біологічних досліджень клініки "Євролаб" Юрій Леонов сказав у коментарі "Парламент.UA", що рішення уряду цілком виправдане. Мовляв, саме ці професії мають найбільший ризик до інфікування та розповсюдження вірусу.

Чимало фахівців стверджують, що примусова вакцинація проти коронавірусу в Україні є незаконною, як і відсторонення нещеплених працівників. Це, мовляв, порушує статтю 43 Конституції України про право на працю, а також Кодекс законів про працю України. Однак урядовці такі закиди успішно оминають увагою.

Що думають українці про вакцинацію

Український сайт з пошуку роботи Work.ua, який щомісяця відвідують понад 14 мільйонів людей, у листопаді цього року провів серію опитувань серед понад 5 тисяч своїх користувачів про ставлення до вакцинації та про те, наскільки потрібне зараз щеплення проти COVID-19 для результативної роботи. PR-manager компанії Каріне Макіян поділився з нами результатами. 

Так от, на запитання, чи вони вакциновані, більш як половина учасників опитування відповіли ствердно. Інші 35% вказали, що щеплення у них ще немає. Але 12% із них зазначили, що збираються вакцинуватися найближчим часом, а 23% – що щеплення у їхніх планах немає взагалі.

При цьому про те, що вакцинація необхідна їм для роботи (через відрядження, роботу з людьми тощо), сказали 62% українців. Інші працюють у віддаленому режимі, тож гострої потреби у сертифікаті, принаймні на роботі, не мають.

Також компанія попросила респондентів висловити своє ставлення до того, що роботодавці наполягають на вакцинації своїх підлеглих. Думки розділилися практично порівну: 53% проти того, щоб керівник заохочував зробити щеплення, а друга половина не проти м’яких заходів або за будь-які методи.

Чи зобов’яжуть вакцинуватися всіх громадян

Вже зараз перелік громадян, яким необхідно робити щеплення, досить значний. І цей список вже кілька разів розширювали. Тож чимало українців, які виступають противниками вакцинації, хвилюються, що настане і їхній час обирати між роботою та власною позицією.

Віра Кошіль вважає, що зобов'язати щеплюватися уряд може всіх. Але експертка не певна, що це всім піде на користь. "Якщо українці будуть мати бажання вакцинуватися – буде масова вакцинація. Якщо ні – буде масове протистояння", – вважає вона.

Натомість можливі масові протести замість масової вакцинації відкидає Юрій Леонов. За його словами, населення у переважній більшості правильно сприймає протиепідемічні заходи.

На питання, які шанси, що незабаром зобов’яжуть щеплюватися всіх, генетик відповів: "На превеликий жаль, дуже малі. Хоча я як вірусолог увів би обов'язкову вакцинацію для всього населення. За винятком тих, хто має виключно медичні протипоказання".

Протистояння у суспільстві радше почнуться, якщо вакцинація не буде обов'язковою, сказав нам фахівець із кафедри соціальних структур і соціальних відносин Факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка, співзасновник Соціологічного часопису "СВОЄ" Володимир Шелухін. 

Вже зараз збирають підписи для петиції з вимогою рівного ставлення до всіх учасників навчального процесу, аби норма про обов'язкову вакцинацію стосувалася не лише співробітників університетів, але і студентів. Бо чимало викладачів сприймають таку вибірковість як дискримінацію і до того ж не відчувають себе в безпеці, бо студентів зазвичай суттєво більше, ніж їх, – пояснив він.

Чи в правильному напрямку працює урядова політика з вакцинації населення

Влада намагається вакцинувати проти коронавірусу якомога більше громадян, попри те, що багато з них вже перехворіли та мають природний імунітет. Якщо говорити мовою цифр, то заборона працювати невакцинованим дає свої плоди. В Україні дійсно зросла кількість охочих зробити щеплення, біля пунктів вакцинації щоранку вибудовуються черги.

Вакцинація в Україні COVID-препаратом CoviShield, коронавірусвірус

Вакцинація в Україні COVID-препаратом CoviShield, коронавірус (фото: УНІАН)

Від початку масової вакцинації в Україні вже зробили понад 24 мільйони щеплень проти коронавірусу. Принаймні першу дозу отримали 13,3 млн людей, а повністю вакцинувалися — 11,1 мільйона.

Я вважаю, що [в уряду] відсутня певна послідовність дій. Також у нашій країні ніхто не береже людей і не бере відповідальність за їхнє життя. Навіть порівняти те, що у світі після [хвороби на] COVID-19 дається 180 днів для кожної людини, щоб був період безстресового виходу організму. А потім знову перевіряють на антитіла й у разі перевищення показників продовжують термін життя без вакцинації ще на 180 днів. А в нас що роблять? 90 днів – і вакцинуватися... Не повинні бути непродумані рішення. У цій справі кожен причетний несе відповідальність, – стверджує експертка Віра Кошіль.

Натомість генетик Юрій Леонов каже, що загалом урядова політика із вакцинації населення рухається у правильному напрямку, але "вельми повільно і недостатньо жорстко". 

"Треба значно активніше пропагувати вакцинацію і карати до кримінального переслідування тих, хто розповсюджує антивакцинаторські фейки", – переконаний фахівець.

Читайте також наш матеріалЧи можлива в Україні примусова вакцинація та як бути з правами людини.

1