Чи можлива в Україні примусова вакцинація та як бути з правами людини

Наразі жодна країна світу не ввела обов'язкову вакцинацію, але розглядаються можливості заохочення
Ексклюзив
Чи можлива в Україні примусова вакцинація та як бути з правами людини
Вакцина (фото: з відкритих джерел)

Під час відкриття форуму "Україна 30. Коронавірус: проблеми та виклики" президент Володимир Зеленський висловив думку, що працівники державних установ повинні зробити щеплення.

Я вважаю, що всі люди, які працюють на державу, які отримують від держави кошти й які мають постійний контакт з людьми, вони не мають права відмовитись від вакцинації. Окрім тих, кому це протипоказано, – наголосив Володимир Зеленський.

Водночас головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Україні медичних працівників не будуть примусово вакцинувати проти коронавірусу.

Парламент.UA з’ясував, чи може влада вводити обов’язкове щеплення для громадян та як це працює у світі.

Читайте також

Чи не обмежить обов’язкове щеплення від COVID-19 права людини

У Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь, гідність, недоторканність та безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Також, згідно з Конвенцією про права людини та біомедицину будь-яке втручання у сферу здоров'я може здійснюватися тільки після добровільної та свідомої згоди людини.

Водночас член Асоціації правників України, голова АО "Правова константа" Олександр Донченко у коментарі Парламент.UA наголосив, що обмеження цього правила допускається лише для захисту здоров'я населення чи з метою захисту прав і свобод інших людей.

За таких умов, держава має право впроваджувати обов’язкове щеплення, проте повинна вжити всіх заходів, аби інтереси та добробут окремої людини превалювали над виключними інтересами усього суспільства, як того вимагає ст.2 Конвенції про права людини та біомедицину, зокрема, шляхом належного інформування, доступу до безоплатної вакцинації тощо. - сказав юрист.

Читайте також

Своєю чергою адвокат, член Асоціації правників України, партнер в АО "Гладкий, Яценко та Партнери" Дмитро Яценко сказав Парламент.UA, що можлива обов’язкова вакцинація проти COVID-19 не суперечить чинному законодавству "оскільки не спрямована проти соціальних цінностей людини, а навпаки, спрямована для захисту населення від поширення зазначеної хвороби".

Він також уточнив, що законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень.

Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт, - зауважив адвокат.

Яценко також додав, що перелік професій, виробництв та організацій, чиї працівники підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, встановлює Міністерство охорони здоров’я.

Правозахисник, голова Координаційної ради БО "100% життя", заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, співзасновник БФ "Пацієнти України" Дмитро Шерембей у коментарі Парламент.UA зауважив, що питання обов’язкової вакцинації стосується питання колективної безпеки.

Є люди які розділяють цінності колективної безпеки, розуміють, що технології вакцинації захищають не тільки персонально їх, але й більш вразливих людей поруч. Або ж вони ухвалюють рішення, що не хочуть вакцинуватись, бо вірять в "скрєпи" чи ще щось. От тут особиста позиція людини може впливати на безпеку навколишніх, - сказав правозахисник.

Якою може бути відповідальність за відмову від вакцинації

За словами президента Володимира Зеленського, для людей, які вакцинуються або вже перехворіли на коронавірус, карантинні заборони скасовуватимуться. Водночас говорячи про обов’язкову вакцинацію президент не сказав, якою б могла бути відповідальність за відмову вакцинуватись.

Читайте також

Правозахисник Дмитро Шерембей наголосив на важливості того, щоб людина, яка відмовляється від вакцинації розуміла, що це матиме наслідки для неї, оскільки вона знала, що є технології, які могли її вберегти.

У західних країнах існує цікава форма рівнозначних наслідків, коли ця людина не може скористатись усіма страховими медичними послугами, які були б йому доступні, якби він використав наявні технології. Таким чином у життя людини прийде фінансовий результат його дій, - сказав Шерембей.

На думку правозахисника, люди, які відмовились від вакцинації мають нести відповідальність, оскільки вони наражають на небезпеку життя інших людей.

Якби вони мали написати, що вони у разі виявлення коронавірусу відмовляються від швидкої, госпіталізації, реанімація та кисневого обладнання, певен, що кількість людей, які не хочуть вакцинуватись у нас різко б скоротилось, - сказав він.

Шерембей також зауважив, що підтримує, щоб колективна безпека впроваджувалася у державні документи та політику.

Чому в Україні не довіряють вакцинації

У грудні 2020 року за даними національного опитування українців, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень, робити щеплення від коронавірусу були готові 40% українців, а 47% не готові. Ще 13% опитаних не визначилися.

Читайте також

У дослідженні зазначалось, що частково така недовіра може бути через те, що 51% не готові за неї платити, а 50% побоюються можливих побічних ефектів, 43% – через швидкість розробки, 22% – недотримання умов зберігання та перевезення. Ще 10% українців лякаються щеплення через конспірологію.

Загалом третина українців не довіряє вакцинації, як заходу запобігання хвороб. 67% вказали на те, що вакцинували дітей.

На думку правозахисника Дмитра Шерембея, однією з найважливіших причин недовіри до вакцин в Україні є саме політична складова.

Свого часу між кланом Бахтєєвої та Богатирьової йшла війна за ринок вакцин. Вони у великому надлишку завалили ЗМІ історіями про те, як помирають люди чи стають "уродами" внаслідок вакцинації. Насправді це був перерозподіл ринку. І ми по сьогодні знаходимось на цій території війни, на жаль. Люди які затіяли цю війну не думали головою, а думали лише бажанням нажитись. Вони не розуміли, які наслідки можуть бути, - сказав правозахисник.

Шерембей також зауважив, що дискурсу щодо небезпеки вакцин у світі не ведеться, а виникає він тільки в країнах, де "знання досі не стали опорою життя".

Чи ввели обов’язкову вакцинацію в інших країнах

Згідно з соцопитуваннями, понад половина громадян Німеччини не хочуть робити щеплення від коронавірусу з різних причин. Однак для медичних працівників, які контактують із пацієнтами з групи ризику вакцинація може бути обов'язковою. У майбутньому також можлива обов'язкова вакцинація для співробітників системотворчих підприємств.

Наразі питання, чи можуть роботодавці в інших сферах зобов'язати своїх співробітників робити щеплення від COVID-19 вивчається, оскільки у багатьох країнах уже є обов'язковим щеплення проти низки захворювань.

Читайте також

Найімовірніше, обов'язкова вакцинація на території Європейського Союзу не запроваджуватиметься, але наявність щеплення впливатиме на суспільне життя. Наразі у багатьох країнах за межами ЄС дискутують про те, що без щеплення не можна буде відвідувати громадські місця та користуватися певними послугами.

Так, для прикладу, австралійська авіакомпанія Quantas оголосила, що братиме на борт міжконтинентальних рейсів лише людей, які щеплені від COVID-19.

Крім того, прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс запропонував створити єдиний для ЄС сертифікат вакцинації від коронавірусу. На його думку, документ спростив би переміщення європейців між країнами-членами ЄС. Він також вважає, що такий сертифікат стане ефективним спонукальним чинником для громадян зробити щеплення, адже ця процедура наразі є необов’язковою.

Водночас варто зауважити, що Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно виступила проти введення обов’язкового вакцинування від COVID-19 як умови для вільного здійснення міжнародних подорожей.