Корупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову

Міністра Степанова викрили на відвертій брехні
Ексклюзив
Корупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову
Максим Степанов (фото: УНІАН)

Україна домовилась про закупівлю вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 китайської фірми Sinovac. Однак з українського боку закупівлею займатиметься приватна компанія "Лекхім", пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою (досьє).

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов (досьє) заявив, що такою була вимога китайського постачальника. Однак журналісти Chas News зателефонували у компанію Sinovac, де їм повідомили, що саме український уряд наполіг на роботі через посередника.

Як відверто корупційні схеми можуть реалізовуватись на державному рівні, чому під час важкої боротьби проти коронавірусу міністр не лише затягує закупку та обирає одну з малоефективних вакцин, але і закупатиме її сумнівним шляхом розбирався "Парлмент.UA".

Чому Україна купує вакцину через приватного посередника

На початку січня стало відомо, що група фармацевтичних компаній "Лекхім" домовилась з китайським виробником про постачання Україні 5 млн доз вакцин.

Однак, ще коли стало відомо, що постачальником вакцини з українського боку стане саме "Лекхім", у громадській організації "Пацієнти України" заявили, що Степанов самостійно призначив компанію для закупівлі препарату, заблокувавши інших виробників.

Міністр МОЗ вирішив не змінювати свої звички у новому році і знову втрутитись у роботу ДП Медичні закупівлі України. Держпідприємство надіслало на Міністерство документи щодо укладання угод із кількома компаніями. Проте очільник МОЗ наполіг на укладанні лише однієї угоди на закупівлю вакцини. Вакцина від коронавірусу іноземного виробництва, проте продає її виключно єдина українська фірма - "Лекхім". Інші виробники не можуть, - йшлося у повідомленні.

Правозахисник, голова Координаційної ради БО "100% життя", співзасновник БФ "Пацієнти України" Дмитро Шерембей у коментарі Парламент.UA висловив переконання, що згідно з доступною інформацією, йдеться про корупційну змову. Він зауважив, що про це свідчать декілька факторів:

  • висока ціна на вакцину;
  • безапеляційна монополія для приватної компанії;
  • швидкість, з якої намагались провернути цей контракт.

Думаю, не потрібно бути Енштейном, щоб бачити і розуміти, що на ринку є дешевші та якісніші пропозиції. Крім того, дуже підозріло, чому не використовувалась державна система медичних держзакупівель, яка насправді пропонувала дешевші та кращі препарати, а усі інші були відсторонені. Це координувалось особисто міністром Степановим, - наголосив Шерембей.

Своєю чергою волонтерка, голова правління громадської організації "Ініціатива Е+" Валентина Варава сказала Парламент.UA, що інформація про закупівлю вакцини через посередника не здивувала тих, хто знайомий із ситуацією у МОЗ.

Вона також наголосила, що ситуація, коли "відсувають державні медичні закупівлі, які можуть спокійно, незаангажовано, за тендерами закуповувати" трапляється уже не вперше. Як приклад волонтерка нагадала про закупівлю захисних костюмів для медиків.

Читайте інтерв’ю Парламент.UA з Валентиною Варавою: МОЗ замовчує правду: волонтерка про катастрофічну ситуацію у медицині

Найголовніше, що ми бачимо, що ця ситуація повторюється. А повторюється вона саме тому, що залишається безкарною, - сказала Варава.

Чи відреагувала влада на ймовірну корупцію при закупівлі вакцини

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов оголосив про закупівлю китайської вакцини через компанію "Лекхім" ще 30-го грудня 2020 року. Вже 15 січня під час брифінгу Степанов заявив, що Кабінет міністрів вирішив, що закупівлею вакцини проти коронавірусного захворювання буде займатися міжнародна організація Crown Agents із Великої Британії.

Раніше такими закупівлями займалося державне підприємство "Медичні закупівлі".

Однак 20 січня прем’єр-міністр Денис Шмигаль (досьє) доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства визначити централізованою закупівельною організацією державне підприємство "Ліки України". Таке рішення було прийняте на прохання заступниці міністра охорони здоров’я Світлани Панаіотіді.

Читайте також

Правозахисник Дмитро Шерембей зазначив, що міністр Степанов протягом року "відверто, не приховуючи своїх мотивів" бореться виключно за одну сферу своєї діяльності, а саме закупівлі МОЗ. Водночас глава відомства, за словами правозахисника, ігнорує реформу Міністерства, постачання медикаментів, а також ту ситуацію, у якій опинилась держава через COVID-19.

З боку уряду не звертання уваги на завдану людям шкоду нас дивує. Цьому може бути дві причини: перше - некомпетентність, а друге - або причетність до цих процесів, або заангажованість і якісь інші вигоди, які вони отримають з подібної скандальної ситуації в Україні, - наголосив Шерембей.

За його словами, такі дії керівництва держави завдають непоправної шкоди пацієнтам, а також країні, яка "дуже позитивно рухалась у питанні реформи охорони здоров’я".

Чому замінили державну закупівельну організацію

З 2018 року за “централізовану закупівлю ліків та медвиробів за кошти державного бюджету”, а також за прозорість цих процедур відповідало створене тоді ж державне підприємство “Медичні закупівлі”.

Однак 6 січня Максим Степанов заявив про намір забрати в підприємства функцію закупівель вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19. Він звинуватив “Медичні закупівлі” в “неефективності".

Це сталось після того, як директор держпідприємства Арсен Жумаділов заявив, що з вини міністра Степанова Україна уклала лише один контракт на постачання вакцини проти COVID-19. Він також наголосив, що сталося це, оскільки міністр вимагав узгоджувати закупівлі вакцин із МОЗ.

Натомість Степанов заперечував заяви Жумаділова. На своїх брифінгах він неодноразово звинувачував очільника “Медзакупівель” “у підриві репутації України”, а також у намаганні здобути популярність.

Своєю чергою, у держпідприємстві у відповідь на звинувачення у "неефективності" розібрали слова Степанова по пунктах.

Зокрема у Медзакупівлях вважають, що прикладом неефективності та дискредитації української держави є не їхня діяльність, а переговори МОЗ щодо вакцин проти COVID-19.

Для більшості країн період контрактування виробників вакцин від початку переговорів до замовлення становив від кількох тижнів до трьох місяців. Ми стверджуємо, що в нашої держави були всі інструменти та можливості, аби скласти портфоліо та законтрактувати провідні вакцини ще у 2020 році”, – заявили у підприємстві.

Щодо можливості відсторонення підприємства від закупівлі вакцини, у “Медзакупівлях України” заявили що вони мають можливість законтрактувати вакцини ключових світових виробників.

Україна має отримати портфель вакцин, і ми здатні його скласти. І для цього нам не потрібно 9 місяців. Для цього нам потрібно мати можливість працювати без неправомірного тиску з боку міністра охорони здоров’я, - наголосили в підприємстві.

Яку вакцину закупить Україна через "Лекхім"

Спочатку ефективність вакцини від COVID-19 китайської фірми Sinovac, про постачання якої домовився уряд України наприкінці 2020 року, досліджував бразильський Інститут Butantan. Після проведення досліджень в інституті заявили, що ефективність препарату становить 50,38%.

Варто зазначити, що раніше ефективність китайської вакцини оцінювали у 78% коли враховували легку форму, а також хворих середньої тяжкості та важких. Однак цей показник змінився після того, як до групи вивчення додали дуже легкі випадки.

Глава МОЗ Степанов заявив, що така цифра є прийнятною, хоча у договорі на постачання Україна закладала цей показник не нижче ніж 70%.

Водночас клінічні випробування китайського препарату також провели в Індонезії, де заявили, що вакцина сприяє виробленню антитіл у 97% людей та Туреччині, де вказали ефективність 91%.

Вакцина CoronaVac випускається у шприці та зберігається при температурі від +2 до +8 градусів, тобто її можна зберігати у звичайному холодильнику.

Читайте також

Кому належить компанія “Лекхім”, яка закуповуватиме вакцини з Китаю

Наразі Міністерство охорони здоров’я уклало із “Лекхімом” контракт на закупівлю 1,9 млн (в межах 5 млн доз, які підприємство купить у Китаю) доз вакцини за ціною 504 грн за дозу. У самій компанії заявили, що рентабельність угоди для них 3-4% — це 15-20 грн за дозу.

Група фармацевтичних компаній “Лекхім”, яка уклала угоду з китайським виробником на постачання вакцин до України, належить Валерію Печаєву. Як стверджують у громадській організації “Пацієнти України”, Печаєв є соратником міністерки охорони здоров’я часів Януковича Раїси Богатирьової (досьє). Сам Печаєв зв’язок із Богатирьовою відкидає.

Власником заводу АТ "Лекхім", як і ще одного ПрАТ "Технолог" є Валерій Печаєв — соратник Раїси Богатирьової. Препарати цих двох заводів за часів Богатирьової перемагали у мільйонних тендерах, за словами тодішнього депутата ВР Петренка, який входив до ТСК з питань розслідування діяльності МОЗ. Так у 2012 році МОЗ для лікування муковісцидозу закупив препарат "Креазим” виробництва ПрАТ "Технолог". Він не лише не лікував муковісцидоз, дітям від нього ставало гірше, - наголосили “Пацієнти України”.

Наразі ані прем’єр, ані президент Володимир Зеленський не відреагували на інформацію про те що саме Степанов наполягав на закіпівлі вакцини через приватного посередника.

1