Вакцинація в Україні: хто перший, чи є гроші та коли розпочнеться

Все про вакцинацію проти коронавірусу: групи ризику, терміни та фінансування
Ексклюзив
Вакцинація в Україні: хто перший, чи є гроші та коли розпочнеться
Вакцина (фото: з відкритих джерел)

У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що в Україні майже 21 мільйон людей входять до груп ризику, тож мають першими коштом держави отримати вакцину від COVID-19. У відомстві кажуть, що це половина всього населення.

Паралельно з зареєстрованими у світі вакцинами, українську вакцину вже готують до випробувань на людях. Доклінічні тестування вже завершені. Тож коли уряд розраховує на вакцинацію, хто отримає дози першими, та чи має держава на це кошти, розбирався "Парламент.UA".

Хто в Україні отримає вакцину від COVID-19 першими

"Моя та президента позиція така, що у 2021 році ми повинні вакцинувати людей коштом держави. Принаймні тих, які входять до груп ризику, а їх майже 21 млн", — заявив 15 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Першими він хоче вакцинувати медичних працівників і військових, зокрема у зоні бойових дій на Донбасі.

А проте черга на вакцинацію значно довша. Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко представив дев'ять груп населення, яким першими буде доступна вакцинація:

  • медичні працівники, зокрема, які працюють із хворими на COVID-19;
  • військові з зони операції Об'єднаних сил;
  • соціальні працівники;
  • люди, які проживають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки, а також персонал таких закладів;
  • літні люди від 60 років;
  • учителі та інші працівники сфери освіти;
  • працівники критично важливих структур державної безпеки, зокрема Держслужби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, Нацгвардії, Служби безпеки, військовослужбовці Збройних Сил, Міністерства внутрішніх справ;
  • люди в місцях обмеження волі та слідчих ізоляторах та працівники таких установ;
  • дорослі від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями, які у групі ризику: люди, у яких діагностували захворювання ендокринної системи, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання дихальних шляхів, хронічні захворювання нервової системи, хронічні захворювання сечовидільної системи, онкологічні захворювання, хронічні захворювання органів кровотворення та крові.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначив, що щодо Нацгвардії виникають сумніви щодо включення їх у пріоритетну групу. Мовляв, їх службові контакти з громадянами обмежені та ризик зараження не більший ніж у пересічних українців.

Адвокат Юрій Криворучко наголошує на тому, що ніхто не ставив собі питання обґрунтованості дій щодо необхідності застосування вакцинації.  З його слів, існує багато захворювань, які є небезпечними з серйозними наслідками, які викликаються вірусними інфекціями типу карієс, на герпес, грип, сифіліс. Але їх не лікують шляхом вакцинації.

"У чинних умовах вакцинація є засобом збагачення фармацевтичних компаній і  урядів, і способом контролювання громадян і перетворення його на населення, якого ні про що не питають і Конституційні права порушують. Саме тому настільки висока численність опору у половини громадян України проти примусової вакцинації, наскільки і висока тривожність і острах другої половини. А президент, Кабмін і монобільшість, не бувши ані медиками, ані державницьки налаштованими політиками просто  використовують ситуацію для особистого збагачення і підпорядкування України зовнішньому управлінню", — вважає він.

Коли МОЗ отримає перші вакцини від коронавірусу

МОЗ планує отримати 8 млн доз вакцини від коронавірусу, яких вистачить для щеплення 4 млн людей за міжнародною програмою COVAX. Ці вакцини мають надійти в Україну орієнтовно в березні, проте можливі затримки. Ці вакцини надійдуть безкоштовно в межах міжнародного співробітництва.

Хмелевський пояснює, що за цією програмою мають надійти вакцини двох виробників: Moderna (США) та Astra Zeneca (Велика Британія). Оскільки наша медична система не зможе вакцинувати 4 млн людей у стислі терміни, то очікується, що вакцинація за цією програмою може затягнутися до кінця 2021 року.

Що важливо, жодна вакцина у світі не розроблялась так швидко, як вакцина від COVID-19, наголошує адвокат Юрій Криворучко. І додає, що це реально безпрецедентний факт. Це дає надію на подальші наукові винаходи в профілактиці інфекційних хвороб. Але тепер міжнародна спільнота повинна встановити новий стандарт доступу і справедливого розподілу цих вакцин. Доступ до COVID-вакцини через COVAX визначає майбутнє глобальної системи охорони здоров’я.

Читайте також

Тим часом і Україна не стоїть на місці. У квітні 2020 року президент Володимир Зеленський пообіцяв українським науковцям мільйон доларів за винайдення вакцини чи ліків проти коронавірусу. А вже 20 жовтня в Офісі президента повідомили, що Зеленському показали перші результати української вакцини, яка пройшла фазу доклінічних випробувань.

За словами Максима Степанова, доклінічні тестування можливої української вакцини проводили в закордонних лабораторіях Туреччини та США. Українські лабораторії не оснащені достатнім для створення та тестування вакцини рівнем біозахисту. 

Однак поки Україна проводила доклінічні випробування, виробники вакцин у світі почали заявляти про успішне завершення клінічних випробувань. Зокрема, компанії Pfizer і BioNTech (США та Німеччина відповідно) оголосили про ефективність їхньої вакцини у 95%, а американська компанія Moderna — у 94,1%.

Водночас 19 грудня Степанов під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив, що українського кандидата у вакцини від коронавірусу готують до випробувань на людях. Доклінічні тестування вже завершені. Це дає надію на те, що Україна зможе використовувати вітчизняну вакцину замість імпортної і зможе значно заощадити бюджет. Окрім того, як зазначив Олександр Хмелевський, не виключено, що вдасться налагодити виробництво іноземних вакцин в Україні.

Як фінансуватимуть вакцини з бюджету

У бюджеті на 2021 рік передбачено 2,6 млрд грн на вакцинацію громадян. Зараз невідомо, яку вакцину та за якою ціною будуть купувати. Тому важко визначити, скільком громадянам вистачить цих вакцин. Очікується, що ці кошти підуть на безкоштовну вакцинацію інших груп громадян. Крім того, вакцини будуть надходити в аптеки та всі охочі зможуть придбати їх за власні кошти.

Однак фінансування на вакцинацію таки викликає питання. У затвердженому Держбюджеті на 2021 рік передбачено дефіцит бюджету на рівні 5,5% ВВП. Між першим і другим читанням внесли низку змін, але не на користь освіти, культури, медицини та місцевого самоврядування. Адвокат Юрій Криворучко каже: "Тільки уявіть: міністр охорони здоров’я закликає депутатів не голосувати за цей бюджет, бо там не враховані необхідні видатки на медицину".

Так, у проєкті бюджету на 2021 рік на медицину заклали 161 мільярд, хоча за підрахунками Міністерства охорони здоров'я необхідно 296 мільярдів. Тож є ризик, що наступного року медики можуть не одержати доплат за лікування хворих із COVID-19, також, імовірно, буде недостатньо коштів для вакцинації.

Левова частка грошей на галузь — це програма медичних гарантій. Простими словами, перелік медичних послуг та препаратів, які пацієнт може отримати безкоштовно. Їхню вартість компенсують із держбюджету на основі національних тарифів. Згідно із законом, на цю програму мали б спрямовувати не менш як 5% ВВП країни. Та наразі заклали лише 2,7%, — зазначив адвокат.

Та і кошти на закупівлю вакцин ще викликають питання. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, пояснив, що, коли дійде справа до підписання контрактів на закупівлю, то кошти  будуть виділяти окремо. Юрій Криворучко пояснює це тим, що з критично недофінансованої галузі заберуть кошти з інших видатків: державних закупівель лікарських препаратів для хворих, зменшать кількість безоплатних послуг, недофінансують розробку препаратів та медичного обладнання, переоснащення лікарень, і продовжать не сплачувати лікарям 300% надбавки та затримувати зарплати. Його висновок: коштів на закупівлю вакцини в бюджет не закладено.