Новий штам коронавірусу: що відомо та яка небезпека

Країни Європи занепокоєні новим штамом вірусу, який виник у Великій Британії
Ексклюзив
Новий штам коронавірусу: що відомо та яка небезпека
Коронавірус, дослідження, вчений (фото: pexels)
21 Грудня 2020, 18:01
читать на русском

Нещодавно уряд Великої Британії повідомив про новий штам вірусу SARS-CoV-2.  Він надзвичайно швидко поширюється країною, і зумів добратися уже до декількох країн Європи і Австралії. Вчені заявляють, що мутація вірусу на 70% більш заразна, аніж звичайна. Тим часом у ВООЗ заспокоюють, що вакцина від коронавірусу допоможе впоратись із ним, проте жодних доказів та підтверджень не існує. А у світі панує паніка - Європа закриває усі кордони із Великою Британією.

Що відомо про новий штам коронавірусу

14 грудня уряд Великої Британії виявив новий вид коронавірусу, на який захворіло понад тисячу людей. За словами глави британського МОЗ Метта Генкока, новий вид коронавірусу поширюється швидше, ніж поточний варіант.

Через декілька тижнів вірус настільки швидко заполонив країну, що врегулювання ситуації уже вийшла з-під контролю.

За інформацією ВООЗ і CDC, цей варіант SARS-CoV-2 характеризується набором мутацій білка шиповидного відростка.

Звідки міг взятись новий штам вірусу

Одним із можливих пояснень виникнення нового варіанта SARS-CoV-2 є тривала інфекція в одного пацієнта з імуносупресією. Така тривала інфекція може призвести до накопичення мутацій із підвищеною швидкістю.

Іншим можливим поясненням можуть бути процеси адаптації вірусу, що відбуваються в різних сприйнятливих видів тварин, а потім передаються людям від тварин-господарів. Є дані про схожість шипового протеїну зі штамом вірусу, виявленим у норок із Данії.

В українському Центрі охорони здоров'я зазначають, що віруси постійно зазнають мутацій. Диверсифікацію SARS-CoV-2 внаслідок процесів еволюції та адаптації спостерігають в усьому світі, й вона відбуватиметься через постійне передавання вірусів.

Який коронавірус небезпечніший

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що новий варіант SARS-CoV-2 здатний швидше поширюватися між людьми, аніж інші варіанти коронавірусу, із прогнозованим прискоренням передавання до 70%.

За даними Центру охорони здоров'я, на сьогодні немає ознак підвищеної тяжкості інфекції (або смертності), що пов’язані з цим варіантом SARS-CoV-2. Так само поки немає доказів того, що він впливає на дію вакцини чи лікування. Утім, варто зауважити, що більшість випадків інфікування новим варіантом SARS-CoV-2 реєстрували у людей до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Директор департаменту пандемій та епідемій ВООЗ Сільві Бріан заявила, що вірогідність модифікації вірусу збільшується зі зростанням випадків його передачі, а в ході мутацій він поступово пристосовується до організму людини.

Зараз організація не відзначає вплив нової мутації SARS-CoV-2 на летальність.

Читайте також

У яких країнах зафіксували новий коронавірус

Станом на 20 грудня у Нідерландах, Данії та Австралії був уже зафіксований новий штам коронавірусу. Декілька дні тому стало відомо про виявлення мутації  у Південно-Африканській Республіці та Італії.

У ситуації, що склалася, ВООЗ закликає європейські країни посилити підходи до контролю і запобігання поширенню вірусу.

Німеччина, яка головує у раді ЄС, запросила держави-члени Євросоюзу на термінове Засідання кризового механізму IPCR. На порядку денному: координація ЄС з реагування на недавно виявлений новий штам COVID-19 в Великій Британії.

А сьогодні, 21 грудня, лікар-інфекціоніст Віктор Петров заявив, що новий штам коронавірусу, через який у Великій Британії вводять додаткові карантинні заходи, вже потрапив до України. Зокрема, ним заразився заробітчанин, який вернувся щойно із Чехії.

Чому Європа закриває кордон із Великою Британією

Через швидке розповсюдження нового штаму коронавірусу понад три десятки країн ухвалили рішення про закриття транспортного сполучення зі Сполученим Королівством.

Першою про припинення авіасполучення з Великою Британією до 1 січня оголосила влада Нідерландів. Їх приклад наслідувала Бельгія, закривши кордон з державою як мінімум на 24 години. Також скасовано залізничне сполучення між Лондоном і Брюсселем, Лондоном і Амстердамом.

Перельоти у Британію повністю або частково вже перервали Італія, Німеччина, Болгарія, Ірландія, Литва, Латвія, Фінляндія, Хорватія і Данія. Польоти до країни також припинила влада Туреччини, Швейцарії, Канади, Ізраїлю та Аргентини. Повністю закрила свої кордони Саудівська Аравія.

Поява нового штаму насторожила Всесвітню організацію охорони здоров'я, експерти якої перебувають у постійному контакті з британськими фахівцями. У понеділок вранці відбудеться засідання представників уряду Європейської Ради.

До того ж прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив про запровадження локдауну для понад 16 млн мешканців Англії та відмову від послаблень на Різдво.

Чи зможе вакцина подолати новий штам коронавірусу

Лабораторні дослідження нового штаму тривають. Виробники однієї з вакцин, які вже зареєстровані, кажуть про те, що вакцина не зможе захистити організм людини від мутованого коронавірусу. Чи зможуть вплинути інші вакцини на вірус - поки невідомо.

На думку багатьох експертів, вакцина все ж таки зможе подолати новий штам коронавірусу, оскільки це як мутований вид вірусу. А віруси  постійно зазнають мутацій.

На думку міністра охорони здоров'я Великої Британії Метт Хенкока,  новий штам жодним чином не вплине на ефективність вакцин.

Більше читайте про вакцини у нашому матеріалі: Топ-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться