Топ-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться

Фармацевтичні компанії наразі розробляють понад 200 вакцин від збудника COVID-19
Важливо
Топ-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться
Вакцина від коронавірусу (фото: pexels)
21 Листопада 2020, 12:00
читать на русском

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Організм реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет до хвороби. Вакцинація потрібна для захисту організму. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація захищає  від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням — у випадку інфікування. Загартовування, здорове харчування важливі для людини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб.

SARS-CoV-2 – вірус з великої родини коронавірусів (Coronaviridae), до якої також належать ще близько чотирьох десятків збудників інфекційних захворювань ссавців та птахів. Цей вірус викликає COVID-19 – гостре інфекційне захворювання, яке у частини людей, особливо літнього віку та з хронічними захворюваннями, перебігає у важкій формі та може призвести до смерті. Достовірної інформації про формування стійкого імунітету в осіб, які перехворіли на COVID-19, поки що немає. Вчені сподіваються, що його допоможе забезпечити вакцина.

Фази вакцинації

Схема створення усіх вакцин однакова і ґрунтується вона на рекомендаціях міжнародних медичних організацій, проходячи кілька фаз.

Під час доклінічної фази дослідники збирають усю наявну інформацію про хворобу та її збудника й створюють попередню версію вакцини, яку випробовують на тваринах. Після цього піддослідних тварин присипляють та проводять над ними лабораторні тести, щоб оцінити токсичний та фармакологічний вплив на організм, а також можливі побічні ефекти.

На першій клінічній фазі вакцину тестують на невеликій кількості людей, що дозволяє визначити безпечність вакцини для людини та рівень імунної відповіді організму.

Друга клінічна фаза передбачає випробування з більшою вибіркою, яка сягає кількох сотень людей. Під час неї визначають необхідне дозування препарату та попередній календар вакцинації. Водночас на цій фазі до досліджень залучають контрольну групу людей, яким дають плацебо, щоб виключити позитивний вплив психоневрологічного ефекту на здатність організму чинити опір вірусу.

Під час третьої клінічної фази вакцину випробовують на ширшій групі добровольців. Цей етап дозволяє отримати більше інформації про безпечність вакцини для людини. Якщо використання вакцини демонструє її ефективність та відсутність серйозних побічних ефектів, її реєструють та починають проводити імунізацію населення, паралельно розширюючи виробництво препарату.

Четверта, або постклінічна фаза, розпочинається вже після початку масового застосування вакцини. Під час неї продовжують досліджувати оптимальне використання препарату.

Хто "на передовій" розробок вакцини?

Фармацевтичні компанії та медичні заклади країн світу наразі розробляють понад 200 вакцин від збудника COVID-19. Проте, лише три розробники коронавірусних вакцин, які перебувають на останній стадії клінічних випробувань, заявили про свою ефективність. А за словами директора управління Всесвітньої організації охорони здоров'я по Східному Середземномор'ю Ахмед аль-Мандара, наразі жодна вакцина від коронавірусу ще не пройшла остаточну реєстрацію, вакцини знаходяться на фінальній стадії розробки.

Американська компанія Pfizer та їх німецький партнер BioNTech

Нещодавно вони заявили, що повністю завершили випробувальний період своєї вакцини від COVID-19. Вона виявилась на 95 % ефективною у боротьбі з легкою та тяжкою формами коронавірусу. Це означає, що з кожних 100 щеплених людей близько 95 матимуть імунітет до коронавірусу.

Вакцина-кандидат передбачає два щеплення з інтервалом у три тижні. Згідно з даними, вакцина надаватиме захист від захворювання через 28 днів після щеплення. Остаточний відсоток ефективності вакцини може змінитися за остаточними результатами випробувань. Також вакцину необхідно зберігати й транспортувати у надхолодних контейнерах за температури нижче від мінус 70 °С.

Водночас розробники повідомили про відсутність у вакцини серйозних побічних ефектів та значну результативність в імунізації осіб похилого віку. Так, вакцина Pfizer на 94% ефективна для осіб старшого віку.

У третій фазі випробуваннях взяли участь майже 44 тис. добровольців різного етнічного походження, віку та статі. Зазначається, що люди однакового етнічного походження виявились однаково захищеними.

До того ж голова Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус покладає на вакцину від COVID-19 фармацевтичної компанії Pfizer великі надії.

Слід нагадати, що Pfizer - американський фармацевтичний гігант з 150-річною історією, який заробив мільйони доларів ще в роки Другої світової на виробництві пеніциліну. У портфоліо препаратів компанії входять такі відомі лікарські засоби, як препарат для боротьби з еректильною дисфункцією Viagra та очні краплі Visine.

Moderna

Це також американська фармацевтична компанія, потенційна вакцина якої показала високу ефективність на рівні 94,5%. Цей показник досягнутий під час третьої фази випробувань.

У випробуваннях в США взяли участь понад 30 тисяч людей. Під час вакцинації на проміжному етапі COVID-19 виявили у 95 осіб. При цьому 90 випадків припали на контрольну групу, якій вводили плацебо.

Таким чином, серед тих, хто справді був вакцинований, заразилися тільки п'ять осіб. І навіть у цьому випадку захворювання у них протікало в легкій формі.

До того ж компанія пропонує вакцину, яку можна зберігати при нормальній холодильній температурі – а отже, вона буде простішою у розподілі. Moderna очікує, що її вакцина залишатиметься ефективною при температурах у холодильнику від 2 до 8 градусів Цельсія протягом 30 днів, і її можна зберігати до 6 місяців при –20 °C.

Російська вакцина "Спутнік V"

Її розробники повідомили про ефективність вакцини у 92% в перебігу першого проміжного аналізу даних III фази клінічних досліджень. Російський президент Володимир Путін назвав її першою зареєстрованою у світі вакциною. Однак, ця вакцина не пройшла усіх етапів клінічних досліджень. А згідно з міжнародними нормами, вакцина може отримати реєстрацію тільки після успішного завершення доклінічних і трьох фаз клінічних випробувань. До того ж третя фаза передбачає випробування на десятках тисяч людей і триває кілька місяців. Зареєстровані в Росії вакцини пройшли реєстрацію навіть до того, як почали повноцінну третю фазу. Тому російська вакцина викликала багато критики зі сторони світу. Дехто вважає, що це бажання Росії бути першою у неофіційних світових перегонах вакцин.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) веде переговори з російським інститутом щодо потенційної заявки на внесення до списку рекомендованих для використання у надзвичайних ситуаціях.

Своєю чергою, російські розробники також заявили, що отримали заявки на закупівлю вакцини з кількох десятків країн і мають випустити понад мільярд доз.

Китайські вакцини CoronaVac та Sinovac Biotech

Дві компанії наразі проходять пізні стадії випробувань.

Розробники вакцини CoronaVac закінчили другу фазу клінічних випробувань ще в липні 2020 року. Нещодавно розпочали третю фазу на 9 тисячах медичних працівників-добровольців у шістьох штатах Бразилії спільно з інститутом Бутантана. Експериментальна вакцина ConovaVac викликає швидку імунну відповідь, проте рівень вироблених антитіл усе одно був нижчим, ніж у людей, які одужали від хвороби.

Губернатор штату Сан-Паулу в Бразилії нещодавно заявив, що клінічні випробування вакцини від COVID-19 показали обнадійливі результати, і вона може стати доступною бразильцям вже в грудні.

Китайський державний фармацевтичний концерн Sinopharm працює одразу над кількома вакцинами від COVID-19. Обидві їхні вакцини ґрунтуються на застосуванні інактивованих вірусних часток.

Експерти заявили, що три з чотирьох розроблених ними препаратів проти COVID-19 викликали позитивну імунну відповідь у фазах I та II клінічних випробувань, тому успішно перейшли до третьої фази клінічних досліджень.

Johnson & Johnson

Вакцина американської компанії Johnson&Johnson наприкінці вересня розпочала третій етап клінічних випробувань своєї вакцини. У дослідженні брали участь 60 тисяч добровольців у восьми країнах на трьох континентах. Проте, 12 жовтня компанія тимчасово зупинила надання доз своєї вакцини від COVID-19 учасникам випробувань через невідому хворобу у добровольця.

Декілька днів тому видання Financial Times написало, що компанія Johnson & Johnson після тимчасової зупинки випробувань вакцини від коронавірусу знову розпочинала клінічні випробування у Великій Британії на пізній, третій, стадії дослідження. У випробуваннях візьмуть участь 6 тисяч добровольців. Вакцину планують протестувати у різних країнах, де майже 30 тисяч осіб готові провакцинуватися.

Коли буде вакцина від коронавірусу?

У Всесвітній організації охорони здоров`я вважають, що вакцинація від коронавірусу розпочнеться з середини 2021 року. Експерти організації заявляють, що на початку наступного року буде третя фаза випробувань вакцин, які нині розробляються. Лише після цього будуть ухвалюватись рішення щодо щеплень. Першими вакцинуватимуть людей з груп ризику.

Виконавчий директор Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА) Гвідо Рази заявив, що в Європі вакцинація проти коронавірусу може початися навесні-влітку 2021 року. Для серйозного скорочення масштабів пандемії буде потрібно приблизно рік.

У Європейському Союзі завили, що до 2022 року лише частина населення країн ЄС зможе отримати щеплення від коронавірусної інфекції.

А фармацевтичні компанії вважають, що зможуть закінчити третю фазу випробовування ще до кінця цього року. Moderna очікує, що в США буде доступно 20 мільйонів доз через місяць. А наступного року компанія планує розподілити до одного мільярда доз для використання у всьому світі, на що потребуватиме дозволу інших країн. Розробники  компанії Pfizer кажуть, що можуть виробити 50 мільйонів доз до кінця цього року.

Коли вакцина буде в Україні?

Голова Офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Ярно Хабіхт заявив, що Україна зможе отримати першу партію успішно випробуваної та зареєстрованої вакцини від нового коронавірусу вже у другому кварталі 2021 року для 20% всього населення країни. Хабіхт зазначив, що Україна отримає вакцину в рамках Фонду глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX), який був створений Глобальним альянсом з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та кількома урядами.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що вже через рік може з'явитися українська вакцина від коронавірусної інфекції. За його словами, українські науковці протягом пів року проводили доклінічне дослідження, а також їм вдалося підібрати антиген, на якому будували ці доклінічні випробовування.

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко (досьє Віктора Ляшка) на початку серпня повідомив, що Україна отримала підтвердження від ініціативи COVAX, створеної для швидкого і справедливого доступу вакцин від COVID-19 у світі, і в рамках співпраці з цим міжнародним механізмом може розраховувати на отримання близько 8 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 для груп ризику.

Один з розробників препарату, президент компанії DiaPrep System Inc. Михайло Фаворов заявив, якщо все буде добре, то у компанії вакцину планують отримати вже через 9-12 місяців.

Скільки коштуватиме вакцина від COVID-19?

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вакцина від коронавірусу може коштувати близько 37 доларів, коли буде доступна Україні. За словами Степанова (досьє Максима Степанова), кінцева вартість ще невідома. Ціну у 37 доларів назвали компанії із США та Китаю. Вона формується відповідно до витрат на її виготовлення. Окрім того, не виключено, що ціна може стати меншою.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар України Віктор Ляшко підкреслив, що одна доза вакцини від коронавірусу для України може коштувати сім доларів. А курс вакцинації складається з введення двох доз - 14 доларів.

1