Глава МОЗ розповів про розробку української вакцини від COVID-19

Степанов вважає, що на всю процедуру клінічних випробувань потрібно буде рік
Глава МОЗ розповів про розробку української вакцини від COVID-19
Вакцина (фото: pexels)
2 Листопада 2020, 23:29
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що вже через рік може з'явитися українська вакцина від коронавірусної інфекції.

Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua.

Степанов повідомив, що в Україні дійсно є кандидат на розробку вакцини проти COVID-19. За його словами, українські науковці протягом півроку проводили доклінічне дослідження, а також їм вдалося підібрати антиген, на якому будували ці доклінічні випробовування.

Міністр зазначив, що усі дослідження проводилися в інших країн, де є лабораторії 3 рівня захисту, яких в нашій країні немає. Зокрема, в Туреччині, Франції, а останнє було в Техаському університеті. Саме в останній лабораторії була досягнута нейтралізація вірусу. Виділення антигену проводилося в Україні.

Чому ми так радіємо? Увесь доклінічний спектр досліджень вони провели і отримали дуже гарний результат, - наголосив Степанов.

Читайте також

Голова МОЗ зазначив, що нейтралізація вірусу – це чітке розуміння того, що антитіла, які виробляються через антиген, повністю вбивають вірус.

Це достатньо кропітка робота. Усе починається з ідеї. Це було у квітні: нашим молодим хлопцям прийшла ідея - давайте спробуємо застосувати такий антиген. І потім вже почали робити. Порівнювала антитіла, які виробляються за цього антигену, з антитілами, які є в організмі перехворілих людей за два-три місяці після хвороби. Отримали 100% схожість, - сказав міністр.

Він додав, що цей кандидат на вакцину відрізняється від решти методів розробки, у яких є векторні вакцини, а в українських розробках їх немає.

Читайте також

Степанов (досьє Максима Степанова) впевнений, що наступний процес розробки вакцини буде проходити в Україні, оскільки в країні є підприємства, які можуть виготовити вакцину.

Зараз вони будуть підбиратися, може треба буде десь докупити обладнання. До цього ще треба пройти шлях: перевірити на токсичність цей антиген,  потім виготовити 100 тисяч доз вакцини, і починати клінічне випробування. Розробники вважають, що аби перейти до цього треба два-три місяці. Клінічні випробування це перша стадія, а ще є друга та третя стадії, - пояснив Степанов.

Загалом, на думку очільника МОЗ, на всю процедуру клінічних випробувань потрібно буде рік.

Я вважаю, що ми здатні все це робити і в нас є можливості. Зрозуміло, це треба фінансувати. Є те, що треба фінансувати з боку держави, є те, що треба просто закуповувати, робити держзамовлення. Якщо держава заявляє, що ми будемо купувати українське – тільки розробіть, то фармпідприємства готові, - сказав він.

Читайте також

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський готовий випробувати на собі українську вакцину від COVID-19 в разі її успішного створення. Глава держави зауважив, що в Україні ще з радянських часів ніхто не займався розробкою вакцин.

1