Розробник української вакцини від COVID-19 повідомив, коли вона з'явиться

Вакцина – це ампула з безпечним препаратом, яка має доведений ефект
Головне
Розробник української вакцини від COVID-19 повідомив, коли вона з'явиться
Вакцина (фото: з відкритих джерел)
22 Жовтня 2020, 12:19
читать на русском

Україна може отримати власну вакцину від COVID-19 вже через рік.

Про це повідомив один з розробників препарату, президент компанії DiaPrep System Inc., професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров'я та епідеміології Михайло Фаворов в інтерв'ю РБК-Україна.

За найкращих умов, якщо все буде добре, то у компанії вакцину планують отримати вже через 9-12 місяців.

Те, що я називаю вакциною – це ампула з препаратом, який безпечний і має доведений ефект, - зазначає Фаворов.

Читайте також

Фаворов заявляє, що наразі йде пошук партнерів для того, щоб розпочати виробництво цього препарату.

Зустрічалися з кількома установами і поки зупинили свій вибір на компанії "ФармаК". Будемо вивчати, які у них є для цього засоби, наскільки вони готові відповідати міжнародним стандартам з виробництва вакцини, - додав він.

Якщо очікування розробників справдяться і дійсно вибраний виробник буде готовий до виробництва за міжнародним стандартом, за міжнародним ліцензуванням, то через три місяці почнуть готуватися до першої фази.

Вчений також зазначає, що "це вакцина не наша (українська - ред.), це вакцина групи "DiaPrep System Inc." – вона складається з двох установ". В Україні це "DiaPrep" і компанія "DiaPrep" в Атлантік, США.

Ми пропрацювали 6 місяців разом, після появи першого вірусу наші колеги, вчені, молекулярні біологи сиділи і підбирали оптимальну кількість епітопів, різних антигенів, щоб створити комбіновану вакцину і надійно забезпечити досить тривалий імунітет, - додав він.

Читайте також

За словами Фаворова, після обговорення з урядом клінічної фази, документація про розробку буде передана в ВООЗ.

На сьогодні, оскільки ми отримали тільки доклінічну фазу, рішення урядом України не прийнято, якісь спеціальні обговорення не проводилися. Але як тільки буде обрано майданчик - безсумнівно, вся документація буде представлена ​​в ВООЗ, - додав він.

Нагадаємо, що президент Асоціації анестезіологів України і експерт Міністерства охорони здоров'я Сергій Дубров заявляв, що в Україні наразі не зареєстровано жодних досліджень із застосуванням вакцини від коронавірусу, тому її появи не варто чекати в найближчі два роки.

Українські науковці представили президенту розробки оригінального українського кандидата у вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19.

Розробники показали результати доклінічної фази дослідження украънської вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини.