Українську вакцину від COVID-19 не варто чекати в найближчі 2 роки – експерт МОЗу

Для появи вакцини необхідно дотримуватися правила проведення клінічних досліджень, які складаються з трьох фаз
Головне
Українську вакцину від COVID-19 не варто чекати в найближчі 2 роки – експерт МОЗу
Вакцина (фото: pexels)
21 Жовтня 2020, 09:02
читать на русском

В Україні наразі не зареєстровано жодних досліджень із застосуванням вакцини від коронавірусу, тому її появи не варто чекати в найближчі два роки.

Про це повідомив президент Асоціації анестезіологів України і експерт Міністерства охорони здоров'я Сергій Дубров в ефірі "Громадського радіо".

Він пояснив, що для появи вакцини необхідно дотримуватися правила проведення клінічних досліджень, які складаються з трьох фаз.

Наскільки мені відомо, в Україні поки що не зареєстровано жодних клінічних досліджень із застосуванням вакцини проти коронавірусу. Дослідження містить у собі три фази, цей період тривалий. Щонайменше півтора-два роки. Не думаю, що ми можемо говорити про перспективу появи української вакцини в найближчі два роки, – сказав Дубров.

Лікар додав, що в Росії зареєстровано дві вакцини від коронавірусу, але вони порушують європейські та світові вимоги реєстрації лікарських засобів.

Тобто дослідження не містили третьої, основної фази, на якій до 50% препаратів потенційних не доходять до реєстрації, – підкреслив анестезіолог.

Читайте також

Нагадаємо, 20 жовтня українські вчені представили президенту результати доклінічних досліджень вакцини проти COVID-19. Дослідження розробників тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації цього вірусу у культурі інфікованих клітин людини.

Раніше повідомлялося, що у ВООЗ розраховують на початок вакцинації від коронавірусу з середини 2021 року.

1