Вакцинація від Covid-19: чи потрібні щеплення та хто помирає

Які бувають побічні дії вакцини та чому помирають люди
Ексклюзив
Вакцинація від Covid-19: чи потрібні щеплення та хто помирає
COVID-вакцина Pfizer/BioNTech (фото: bloomberg.com)
21 Січня 2021, 11:16
читать на русском

З початку пандемії COVID-19 від вірусу у світі померли вже понад 2 млн людей. Своєю чергою, одужали майже 70 млн. Чи необхідна настільки швидка вакцина, чи все ж краще перехворіти.

У COVID-вакцин, які з’явились досить швидко, відзначили низку побічних ефектів. Серед незначних виділяють біль в місці ін’єкції, головний біль та лихоманка, які досить швидко зникають. Однак, деякі країни світу повідомляють про смертність після вакцинації, а також появу серйозних алергічних реакцій та інших побічних ефектів, які раніше не проявлялись.

Побороти пандемію вдасться лише тоді, коли значна частина всього населення буде мати імунітет до вірусу. Вчені найбезпечнішим способом у боротьбі з SARS-CoV-2 вважають вакцинацію. Однак противники вакцинації заявляють, що внаслідок недостатніх випробовувань та пропуску досліджень на тваринах, може виникнути посиленна імунна реакція організму. Так, вакцинована людина заражається сильніше, ніж невакцинована. Часто, це може мати летальні наслідки.

Побічні ефекти від вакцин проти коронавірусу

Представники Міжнародного центру доступу до вакцин розповіли про побічні ефекти, що можуть виникнути після отримання щеплення проти COVID-19.

Виконавчий директор Міжнародного центру доступу до вакцин при Школі громадської охорони здоров'я Блумберг Джонса Гопкінса Вільям Мосс зазначив, що у 5-15% учасників випробування виявили короткострокові побічні ефекти, які часто мають місце після планової вакцинації. За його словами, безпека вакцини проти коронавірусу ретельно вивчається та перевіряється.

З'ясували, що після отримання щеплення проти коронавірусу побічні ефекти можуть тривати від 12 до 36 годин. Серед основних побічних ефектів такі:

  • Біль в місці ін’єкції.
  • Головний біль.
  • Лихоманка.
  • Підвищення температури тіла протягом тривалого часу в межах 37,2–38,0 °C.
  • Біль у м'язах.
  • Втома.

Були випадки, коли люди скаржились на запалення та набряк тканин внаслідок серйозної алергічної реакції, так званої анафілаксією. Так, у США 5% населення мали таку реакцію. Це може призвести до летального результату, якщо, наприклад, дихальні шляхи людини набрякають, хоча смертельні випадки бувають рідко.

Після отримання щеплення першої дози вакцини можна захворіти на COVID-19, але це не дивно, оскільки захист може зайняти 2 тижні, стверджують дослідники.

Смерті після COVID-вакцинації у Норвегії

Як повідомило Норвезьке агентство лікарських засобів, в середині січня після отримання щеплення проти коронавірусу Pfizer і BioNTech померли 33 людини серед 42 000 вакцинованих.

Влада надала пріоритет імунізації мешканців будинків для людей літнього віку. Усі ті, хто померли, потрапляли в категорію старше 75 років. Серед них були й невиліковно хворі пацієнти, яким залишалось лише кілька тижнів чи місяців життя.

COVID-вакцина Pfizer/BioNTech

COVID-вакцина Pfizer/BioNTech (фото: bloomberg.com)

Після вивчення 13 випадків смертей, які настали через кілька днів після отримання щеплення, влада заявила про відсутність доказів прямого зв’язку між цими випадками та вакциною, яку отримали. Водночас спеціалісти дійшли висновку, що побічні ефекти могли виникнути у людей похилого віку, які страждали на хронічні захворювання. 

Головний лікар відомства агентства Сігурд Хортемо заявив, що не може виключити, що загальні побічні реакції на вакцину, такі як лихоманка та нудота, можуть потенційно загрожувати життю пацієнтів з серйозними основними проблемами зі здоров'ям.

Через цей інцидент Інститут національної охорони здоров'я змінив рекомендації для вакцинації пацієнтів старшого віку зі серйозними захворюваннями.

Представник агентства Стейнар Мадсен наголосив, що ці летальні випадки не викликають особливої тривоги. На його думку, цілком очевидно, що вакцина має дуже невеликий фактор ризику, за невеликим винятком, коли мова йде про пацієнтів старшого віку з ослабленим здоров'ям.

Як повідомило Агентство медичних засобів, серед причин смерті людей не можна виключати й побічні ефекти імунізації, що можуть спричинятися до загострення інших хронічних захворювань.

Смерті та побічні ефекти після вакцинації у світі

Болгарія. На початку січня у Болгарії зафіксували чотири випадки побічних ефектів після щеплення препаратом Pfizer/BioNTech проти COVID-19.

За словами директора Агентства з лікарських засобів Болгарії Богдана Кирилова, побічні ефекти були легкими та помірними, а ті, хто отримував щеплення проти коронавірусу, вже відновилися.

Так, двоє вакцинованих відчували біль, ще один скаржився на запаморочення, у четвертого злегка підвищилася температура.

Ізраїль. Після отримання першої дози вакцини Pfizer/BioNTech у 13 ізраїльтян розвинувся тимчасовий параліч лицьового нерва. Також 70% з 600 вакцинованих, які отримали другу дозу вакцини, скаржились на локальний дискомфорт і болі в районі уколу.

За даними міністерства охорони здоров'я країни, з двох мільйонів перших вакцинованих в Ізраїлі про побічні ефекти повідомили 1 127 осіб.

Так, спостерігалася найбільш значна реакція на вакцину Pfizer - параліч Белла, або тимчасова слабкість - параліч м'язів з одного боку обличчя. Ще три людини повідомили про появу металічного присмаку в роті, у двох спостерігалося утруднення дихання, а один пацієнт втратив свідомість. Також повідомлялось, що чоловік отримав анафілактичний шок через годину після отримання щеплення проти коронавірусу.

В результаті Ізраїльська медична асоціація рекомендувала Міністерству охорони здоров'я країни не вакцинувати другою дозою Pfizer людей, у яких розвинувся параліч Белла після першого щеплення.

Нідерланди. Близько ста осіб заявили про побічні ефекти після отримання вакцини COVID-19, розробленою компаніями Pfizer і BioNTech.

За даними Центру фармаконагляду Лареб, у двох людей після введення препарату спостерігалися важкі алергічні реакції. Були випадки висипу та набряку навколо очей.

Глава центру Агнес Кант повідомила й про інші повідомлення про побічні реакції на вакцину: біль в місці уколу, головний біль і втома.

Підготовка до вакцинації

Підготовка до вакцинації (фото: Win McNamee / Getty Images)

Німеччина. У країні, де понад 800 тисяч людей отримали першу з двох доз вакцини Pfizer-BioNTech, Інститут Пауля Ерліха дослідив щонайменше сім випадків смерті людей похилого віку незабаром після вакцинації.

У звіті представники інституту зазначили, що смерть, ймовірно, відбулася внаслідок основних захворювань пацієнтів, зокрема, карциноми, дефіцит нирок та хвороби Альцгеймера, а не щеплення.

Днями у Німеччині зафіксували перший в країні випадок смерті після повторного зараження COVID-19. Від коронавірусу помер 73-річний німець. Як повідомили у МОЗ країни, то чоловік вперше заразився коронавірусом у квітні 2020 року. У грудні він знову отримав позитивний результат тесту. Помер чоловік 11 січня від пневмонії та сепсису поліорганною недостатністю, що було викликано COVID-19. Довгий час у нього не проявлялись симптоми хвороби.

Зараз органи охорони здоров'я перевіряють, чи йдеться про поширену форму SARS-CoV-2 або про мутації.

Польща. Після щеплення проти коронавірусу проявилися побічні ефекти у вигляді анафілактичного шоку - алергічної реакції на щеплення, у 37 осіб.

За словами глави МОЗ Польщі Адама Недзельського, у 32 випадках побічний ефект був незначний, у чотирьох випадках – серйозний, в одному випадку – дуже важкий.

США. Сильна алергічна реакція проявилася у медпрацівника в Нью-Йорку після вакцинації від коронавірусу препаратом виробництва компанії Pfizer.

Так, це перший випадок алергії з понад 30 тисяч вакцинацій, зробленим мешканцям міста та сьомий в США.

COVID-вакцина Pfizer/BioNTech

COVID-вакцина Pfizer/BioNTech Фото: NHEE News

В Бостоні у лікаря розвинулася важка алергічна реакція після щеплення проти коронавірусу вакциною компанії Moderna одразу через кілька годин після уколу.

Це сталося з лікарем Хоссейном Садрзадехом, лікарем-онкологом Медичного центру Бостона, який страждає серйозною алергією на молюсків.

Науковий співробітник ввечері четверга зробив щеплення вакциною Moderna. Відразу після вакцинації у нього виникла алергічна реакція: запаморочення і прискорене серцебиття.

Представник Бостонського медичного центру Девід Кіббі заявив, що Садрзаде дозволили самостійно ввести собі протиалергічний препарат.

Чоловіка доставили у відділення невідкладної допомоги. Згодом його виписали.

Індія. Побічні ефекти від щеплень вакциною проти хвороби COVID-19 місцевого виробництва виявили у 580 осіб, в основному, це були жар, нудота та головний біль. Сім осіб шпиталізували з тяжкими ускладненнями, двоє з них померли.

Вакцинація в Індії

Вакцинація в Індії (фото: PTI)

На думку представників місцевої влади, летальний результат одного з пацієнтів, швидше за все, не пов'язаний з вакциною. Причина смерті іншого встановлюється.

Один із загиблих - співробітник лікарні в індійському місті Морадабад, він помер наступного дня після щеплення. Родичі померлого підтвердили, що чоловік відчував себе погано ще до вакцинації.

Другий смертельний випадок був зафіксований у місті Белларі, штат Карнатака. Згідно з інформацією, місцевої влади, причиною смерті став інфаркт.

Смерть "абсолютно здорового" лікаря у США після щеплення Pfizer

У США абсолютно здоровий лікар помер після щеплення від коронавірусу. Його дружина, вдова, впевнена, що причиною загибелі стала вакцина.

Поліціянти розпочали розслідування загибелі 56-річного акушера-гінеколога з Флориди Грегорі Майкла. Чоловік помер 3 січня, через 16 днів після щеплення вакциною Pfizer проти COVID-19. Дружина медика Хайді Некельманн впевнена, що саме вакцина - причина смерті її чоловіка.

Хайді Некельманн згодом розповіла, як розвивалася хвороба її чоловіка. На третій день після щеплення тіло чоловіка покрилося червоними плямами, що свідчило про внутрішню кровотечу. Майкл відразу ж звернувся до лікаря. Його аналізи показали, що рівень тромбоцитів - компонента крові, необхідного для згортання крові - знаходиться на нульовому рівні. Чоловіка госпіталізували з діагнозом "гостра імунна тромбоцитопенія".

За життя чоловіка боролись 12 днів. Увесь час Майкл був у свідомості. Однак за два дні до останньої операції у нього стався геморагічний інсульт, "який забрав його життя в лічені хвилини".

Мій чоловік був абсолютно здоровою й активною людиною. Він не курив, час від часу міг випити, але тільки в компанії, займався спортом, захоплювався морською риболовлею і був хорошим сім'янином, - наголосила вдова.

Жінка впевнена на всі 100%, що причиною смерті стала саме вакцина.

Представники Pfizer, однак, не бачать прямого зв'язку між щепленням проти коронавірусу і захворюванням крові, яке призвело до смерті чоловіка.

Наразі експерти не знають, як довго хтось захищений від повторного захворювання після одужання від COVID-19. Імунітет, який отримують від інфекції, називається природним імунітетом та залежить від людини.

Результати дослідження управління з охорони громадського здоров'я Великої Британії свідчать про те, що природний імунітет після перенесеного коронавірусу на 83% частіше захищає від повторного інфікування, якщо порівнювати його з імунітетом тих, хто не хворів. Однак, люди, які перехворіли навесні минулого року, вже тепер схильні до ризику повторного захворювання, а деякі з них зберігають велику кількість вірусних частинок і здатні передавати їх іншим.

Деякі дослідники вважають, що імунітет може зберігатись щонайменше п'ять місяців. Водночас японські дослідники виявили, що більшість людей з COVID-19 мають антитіла до хвороби принаймні протягом шести місяців після зараження.

Своєю чергою, австралійські дослідники з Університету Монаша дійшли висновку, що імунітет від коронавірусу може зберігатися до восьми місяців після зараження.

Хоча вчені дають втішні прогнози на тривалий імунітет, однак в Україні в середині грудня 2020 року почали фіксувати випадки повторного зараження COVID-19 осіб, які перехворіли на коронавірус три-п’ять місяців тому.

Над вакциною від коронавірусу працюють ще з 2002 року: що з цього вийшло

Американський юрист,екозахисник та противник вакцинації Роберт Френсіс Кенеді молодший у червні 2020 року заявив, що уряд протягом останніх 30 років намагається створити вакцину, однак це не увінчалось успіхом. За його словами, на початку 2002 року було три спалахи коронавірусу. Тоді їх назвали SARS і MERS. Перше захворювання - SARS- було природнього походження. Цей вірус передався від кажана до людини. Два інших віруси створили в лабораторіях, але через витік ними заразились люди.

Уряд Китаю та західні уряди вклали мільйони доларів в спроби створення вакцини від цього коронавірусу. Вчені сумлінно над цим працювали з 2002 по 2014 роки.

Так, науковці створили 35 вакцин, чотири з яких були доволі перспективні. Потім ці чотири вакцини випробували на тхорах, у яких схожі з людиною проблеми, викликані распіраторною інфекцією верхніх дихальних шляхів. У тхорів була чудова реакція по виробленню міцних та довговічних антитіл. Однак потім сталось дещо жахливе. Коли тхорів заразили повторно, вони сильно захворіли. У них почалось запалення організму і вони померли.

Після цього вчені згадали, що схожий випадок був у 60-х роках, коли створили вакцину для вірусу RSV, який дуже подібний на коронавірус. Вірус RSV вражав верхні дихальні шляхи. Вакцину науковці не випробовували на тваринах, а одразу вели її 35 дітям. Організм дітей теж зреагував і виробив стійкі антитіла. Однак ті діти, які заразились повторно дуже тяжко захворіли, набагато важче, ніж невакциновані. Двоє з них померли. Це був скандал.

Тому вчені зрозуміли, що сталось з тхорами, і назвали це посиленною імунною відповідю організму. Це означає, що після вакцинації, здається, що організм виробив антитіла, але при повторному зараженні, вакциновані люди заражаються набагато сильніше. І тим самим невакциновані люди переносили хворобу легше. Це було у 2012 році.

Читайте також

У 2014 році Національний інститут здоров’я США під керівництвом Ентоні Фаучі створив вакцину від лихоманки Денге. Тоді теж були сигнали про посилену імунну реакцію. Під час клінічних випробувань було зрозуміло, що антитіла з’являються, але можна було захворіти ще сильніше при дії вірусу. Однак вчені проігнорували цей факт та продали вакцину Філіппінам, де було вакциновано тисячі дітей. Коли з’явилась лихоманка Денге, вакциновані діти сильно захворіли, і 600 з них померли. На Філіппінах до кримінальної відповідальності притягнули людей, які мали якесь відношення до цього.

Небезпека вакцини від коронавірусу в тому, що її потрібно спочатку випробувати на тваринах, щоб запобігти тому, що призводить до смертельної інфекції.
Мені здається, дуже дивним, коли цим компаніям дозволяють пропускати випробування на тваринах, а одразу пробувати на людях, - заявив Кеннеді.

Дель Метью Бігтрі, американський продюсер телебачення та кіно, а також генеральний директор групи проти вакцинації Informed Consent Action Network наголосив, що сотні компаній беруть участь в гонці по виробництву вакцини, яка принесе їм мільярди доларів у разі перемоги. Вони працюють на певних видом вірусу, однак коронавірус має вже понад 30 мутацій. Через ці мутації може виникнути посиленна імунна реакція організму.

За його словами, після вакцинації смертність може зрости до 20%-30%, оскільки може статись те, що відбулось з тхорами. Поспіх з випуском вакцини може просто знищити людство. Вакцина без належної перевірки на безпеку - саме те, що зараз відбувається. "Поспіх" і "наука" не можуть бути разом.

Чи готові українці вакцинуватися

Іноді зробити щеплення — єдина можливість захистити не тільки себе від небезпечних хвороб, але й оточення. Однак люди з недовірою ставляться до вакцин, свідомо відмовляючись від щеплень. Що тоді говорити про вакцини, які були розроблені кілька місяців назад, якщо суспільство не довіряє вакцинам, яким 200 років.

Своєю чергою, значна частина українців, а саме 40% дорослого населення країни, не готові вакцинуватися від коронавірусу навіть безкоштовно. Втім, 55% українців готові особисто провакцинуватися від COVID-19, якщо вакцина буде безкоштовною.

Статистика COVID-вакцинацій у світі

За останніми даними Оксфордського університету, який веде статистику вакцинації від COVID-19, у світі вже використано понад 35 млн вакцин.

Фото: ourworldindata.org

Статистика враховує саме введені дози, а не кількість вакцинованих людей, тому що одній людині потрібно дві дози. Однак друге щеплення зазвичай роблять через кілька тижнів, а оскільки вакцинація тільки почалася, очевидно, мало хто встиг отримати вже дві дози.

200 років тому вакцинувались, а зараз бояться

Якщо згадати історію, то вже у 18 ст. вакцинували проти віспи. Так, у 1796 році британський лікар Едвард Дженнер зробив справжнє щеплення від віспи — він ввів збудника коров’ячої віспи синові свого садівника, і в того успішно сформувався імунітет. Слово вакцина походить від латинської назви корови — vacca. Вже в середині 19 ст. вакцинація проти віспи було обов’язковою.

Фото: suprun.doctor

Далі були відкриття збудників туберкульозу, дифтерії, кашлюку, сказу, розробка вакцин та сироваток для лікування. Протягом 20 століття вчені та лікарі шукали способи запобігання інфекційним хворобам, а політики підтримували вакцинацію на державному рівні та вкладали кошти в розвиток науки.

Вчені та лікарі наголошують на тому, що вакцини працюють та допомогли врятувати мільйони життів. А без щеплень та без загального імунітету людства карантин буде тривати досить довго.